Veripalttu eli rössy

Liharuoat

Syysteurastuksissa verestä valmistettiin makkaroita, verileipää ja veripalttua eli rössyä.

226 lr100 1740

Noin 10 annosta pitopöydässä

5 dl verta
5 dl kaljaa tai maitoa
1,5 rkl suolaa
0,5 tl meiramia
0,25 tl valkopippuria
3 dl karkeita ruisjauhoja
2 dl ohrajauhoja
1 tl ruokasoodaa
1–2 kpl (100g) sipulia
3 rkl voita
200 g silavaa

Tarjoiluun
valkokastiketta ja puolukkasurvosta

1. Kuutioi silava. Kuori ja silppua sipuli ja hauduta se voissa.
2. Sekoita veri, kalja tai maito ja mausteet. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu sooda. Lisää jäähtynyt sipuli ja pieniksi kuutioitu silava.
3. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun uunivuokaan tai uunipannulle. Paista noin 200 °C:ssa noin tunnin ajan.
4. Tarjoa valkokastikkeen ja puolukoiden kanssa. Veripaltusta voi valmistaa myös rössypottuja.

VINKKI: Naudan verta voi ostaa pakasteena!