Pirkanmaan mustamakkara

Liharuoat

Mustamakkara on Pirkanmaalla arvossaan

Mkn vinkitjateemat maakuntaruoka mustamakkara

Mustamakkara

5 dl verta
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
3 dl lihalientä
1 sipuli hienonnettuna
100 g rasvaa
2 tl sokeria
1–2 tl meiramia
0,5 tl valkopippuria
1 rkl suolaa
3 dl karkeita ruisjauhoja
100 g savupekonia

1. Keitä ohrasuurimot puolikypsiksi lihaliemessä. Lisää jäähtyneeseen puuroon muut aineet. Tarkista maku paistamalla koepala.
2. Täytä makkaransuoli makkarasuppilolla tai pursotinpussilla, sulje päät puuvillalangalla tai solmimalla suoli. Jätä suoleen turpoamisvaraa n. 1/3.
3. Laita täytetty makkaransuoli kehäksi uunipellille ja pellille hiukan vettä. Pistele makkaransuoleen muutama reikä nuppineulalla, jottei se poksahtele kypsennyksen aikana.
4. Paista uunipellillä 180 asteessa n. 1 tunti. Nauti heti puolukkahillon ja kylmän maidon kera.

Mustamakkara on Pirkanmaalla arvossaan

Makkaroita on perinteisesti valmistettu syksyllä teurastuksen jälkeen ruhon eri osista. Veriruuat kuten veripalttu, -makkara ja -letut ovat olleet tyypillisiä Länsi-Suomen ja Pirkanmaan alueilla. Niistä tamperelaiset ovat omaksuneet itselleen nimikkoruuaksi verimakkaran, joka tunnetaan mustanamakkarana.

Verimakkaraa valmistaakseen ei tarvitse enää odottaa syksyyn saakka. Valmistukseen tarvittavaa suolta, pakastettua verta sekä silavaa saa palvelevista lihatiskeistä ja kauppahalleista ympäri vuoden. Kannattaa kuitenkin etukäteen varmistaa, että aineksia on saatavilla.

Pirkanmaalla makkarantekokurssejakin pitänyt kotitalous- ja yritysneuvoja Outi Penttilä tuntee makkaranteon salat. Valmistusta helpottaa makkarantekokone tai lihamyllyyn kiinnitettävä makkarasuppilo, jonka avulla taikinamassa eli syömmä valutetaan suoleen.

Ennen suppilona käytettiin makkarasarvea, joka sahattiin lehmän sarvesta sopivan mittaiseksi. Jos näitä makkarantekovälineitä ei kotoa löydy, voi apuna käyttää pursotinpussia tai pitkäkaulaisesta ketsuppipurkista leikattua suppiloa, jonka avulla makkaramassa taiteillaan suoleen.

”Suolta täytettäessä on tärkeää, että sitä ei ahda liian täyteen”, vinkkaa Outi. Liian täysi makkara voi haljeta uunissa. ”Mutta ei sekään niin vaarallista ole. Ulos pursuneet makkaranpalat eli purkiaiset maistuvat myös herkulliselta”, Outi vakuuttaa. Räjähtämisvaaran välttää, kun jättää suolesta noin kolmanneksen täyttämättä.

Jotkut pitävät omatekoista mustaamakkaraa hieman jauhoisempana kuin kaupoissa myytävää valmista tuotetta. Vakuumipakattua mustaamakkaraa saa nykyisin pienistäkin lähikaupoista.

Lämpimästä mustastamakkarasta pääsee nauttimaan, kun suunnistaa Tampereelle Tammelan torille Tapolan kioskille, Tapolan tehtaan yhteydessä sijaitsevaan Mustamakkarabaariin tai Tampereen Kauppahalliin.

Herkku tarjoillaan oikeaoppisesti paperikääreestä yhdessä puolukkahillon ja maidon kera. ”Tämä on maukas yhdistelmä, joka on ravitsemuksellisestikin ihan hyvä kokonaisuus”, kehuu Outi.

Veressä on rautaa sekä muita kivennäisaineita ja B-vitamiineja ja kuitua saa syömmään lisättävästä ruisjauhosta. Moneen muuhun makkaraan verrattuna mustanmakkaran rasvapitoisuus ei ole kovin suuri.

Mustamakkara on paitsi hyvää arkiruokaa, myös arvossaan muun muassa cocktail-paloina juhlatarjoilussa. Tamperelaiset ravintolat tarjoavat mustamakkaraa myös aamupalapöydissään.

Juttu on julkaistu lehdessä KOTI 2/2010.