Joulukinkku

Liharuoat

Ohjeet kinkun paistoon, kuorrutukseen ja kastikkeeseen

Mkn artikkeli ruokaneuvot kinkkujalaatikot vaaka kuvamaajakotitalousnaisettimoviljakainen 7 0

Joulukinkku

Kinkun sulatusaika jääkaapissa
pieni n. 3 kg n. 2 vrk
keskikokoinen n. 5 kg n. 3 vrk
iso 8-12 kg n. 5 vrk
Uuniin laitettaessa kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin + 10 astetta. Ota kinkku huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi ennen paistamista, jotta sen pinta ehtii lämmetä.
Kuivaa lihan pinta talouspaperilla. Nosta kinkku ritilälle korkeareunaisen uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Kaada uunipannulle sen verran vettä, että kinkusta tippuva neste ei pala.
Varmista paistomittarin toimivuus kiehuvassa vedessä. Mittari toimii, jos lämpötila nousee 98 - 100 asteeseen. Jos kinkussa on luu, tarkista, että mittarin kärki ei osu siihen. Hyvä paikka paistomittarille on kinkun kylki.
Kypsennä kinkkua 125 asteen lämmössä kunnes paistomittari osoittaa 75 - 80 astetta. Matalassa ja kosteassa lämmössä kypsentäminen vähentää nesteen haihtumista. Paistamiseen kuluu aikaa noin 60 - 80 minuuttia kiloa kohti. Aikaan vaikuttavat kinkun koko ja sisälämpötila paistamista aloitettaessa. 75-asteinen kinkku on kypsä ja mehevä. Mikäli pidät perinteisen mureasta pehmeästä kinkusta, paista kinkkua 80:n asteeseen saakka.
Anna kinkun jäähtyä.

Kuorrutus

1 keltuainen
3 rkl sinappia
korppujauhoja, mantelirouhetta tai rouhittuja hapankorppuja
  1. Poista mahdollinen verkko ja nahka.
  2. Sekoita keltuainen ja sinappi. Sivele pinta seoksella ja ripottele päälle korppujauhoja, mantelirouhetta tai karkeaksi rouheeksi hienonnettuja hapankorppuja.
  3. Kuorruta kinkku 225-asteessa noin 15 minuuttia.

Ruiskuori kinkulle

Kokeile kinkun kypsentämistä ruiskuoressa. Kuori antaa makua ja pitää kinkun mehevänä kypsennyksen aikana.
10 dl ruisjauhoja ja 0,5 litra vettä riittää noin 5 kg:n kinkkua varten.
Sekoita jauhoista ja vedestä tiivis taikina ja vaivaa sitä työpöydällä. Levitä taikina kostein käsin kinkun pinnalle ja paista kinkku sopivan kypsäksi. Kuoren alle voi jättää mahdollisen verkon. Kuori poistetaan ennen tarjoilua. Paistamisen jälkeen kinkku kuorrutetaan.

Kastike kinkulle

2 dl paistolientä
2 dl omenamehua
2 rkl vehnäjauhoja
0,25 tl jauhettua valkopippuria
1 dl kermaa
(2 rkl sinappia)
  1. Kuumenna paistoliemi ja omenamehu kiehuvaksi. Sekoita jauhot tilkkaan vettä ja lisää suurus kastikkeeseen samalla sekoittaen.
  2. Anna kastikkeen kiehua noin 5 minuuttia. Mausta valkopippurilla sekä halutessasi sinapilla. Lisää kerma. Tarkista kastikkeen maku.
Muista! Kinkusta valunutta lientä ei saa kaataa viemäriin. Halutessaan kinkusta valuneen liemen voi pakastaa vaikka jääpalamuoteissa ja käyttää ruuanvalmistuksessa esimerkiksi mausteena lihaliemikuution sijaan. Älä anna lientä suurina määrinä eläimille, sillä se on erittäin suolaista. Jos haluat hävittää liemen, anna sen jähmettyä kylmässä ja laita komposti- tai biojätteeseen.