Alatoopi eli lihahyytelö

Liharuoat· kekri

Alatoopi tehdään luullisesta lihasta, joka keitetään mureaksi ja hyydytetään näyttäväksi hyytelöksi.

226 lr100 1708

Noin 10 annosta pitopöytään

1 kg luutonta tai 1,5 kg luullista naudan ja sianlihaa tai vasikanlihaa
1–1,5 l vettä
2 tl suolaa
0,5 tl kokonaisia valkopippureita
0,5 tl kokonaisia maustepippureita
2–3 laakerinlehteä
2 sipulia
2 porkkanaa
1 kpl liivatelehtiä/1 dl keitinlientä

Tarjoiluun
piparjuurella maustettua kermavaahtoa tai rosollinkastiketta ja / tai
vedellä laimennettua etikkaa

1. Aseta lihapalat kattilan pohjalle ja kaada päälle kylmä vesi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja kuori vaahto tarkkaan pois.
2. Lisää mausteet ja kuoritut kasvikset isoina paloina. Keitä hiljalleen kannen alla kypsiksi noin 1–1,5 tuntia. Nosta liha pois ja siivilöi ja jäähdytä keitinliemi.
3. Poista lihasta luut, rasva ja sidekudokset. Paloittele liha 0,5 cm:n kuutioiksi.
4. Kuori jäähtyneen liemen päältä rasva pois. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
5. Mittaa keitinliemi ja laske liivatelehtien määrä keitinliemen mukaan. Liota liivatelehtiä runsaassa kylmässä vedessä noin kymmenen minuuttia. Purista niistä vesi pois. Kuumenna pari desilitraa keitinlientä kiehuvaksi ja liuota siihen liivatelehdet. Sekoita liivateseos jäljelle jääneeseen keitinliemeen.
6. Laita lihakuutiot vuokaan ja kaada päälle hyytelöliemi. Sekoita ja tarkista, että hyytelöliemi peittää lihakuutiot. Hyydytä kylmässä muutaman tunnin ajan, mielellään yön yli.
7. Pidä hyytelövuokaa hetken ajan kuumassa vedessä ja irrota reunat veitsellä ennen kumoamista. Kumoa lihahyytelö tarjoiluvadille ja koristele esim. retiisillä, ruohosipulilla ja suolaheinän kukinnoilla.
8. Tarjoa lihahyytelön lisäkkeeksi piparjuurella maustettua kirpeää kermakastiketta tai punajuurella värjättyä rosollin kastiketta.