Kylän maut maisemassa

2 min read

MKN Ruokablogi

Ruoka ja maisema

MKN kylaan maisemaan Auli Hirvonen

Olemme päässeet Kylään maisemaan – hankkeessa maistamaan arvokkaiden maisema-alueiden ruoka-aarteita. Ilman ruokaa ei olisi maisemaa ja ilman maisemaa ei olisi ruokaa. Niin Uudellamaalla kuin Hämeessäkin on ollut rikas ruokakulttuuri, joka on edelleen vahvasti voimissaan ja kehittyy koko ajan. Kaikkihan tuntevat hämäläisen notkuvan pitopöydän tai Uudenmaan erilaiset kalaherkut ja kahvilakulttuurin. Talkkuna on ollut myös osa näiden alueiden ruokaperinnettä - pöperöä ja piapoota on syöty ennen koko kesä.

Nykyään alueiden ruokaperinteitä ja nykyaikaa voi maistaa erilaisissa matkailu- ja ruokapalvelukohteissa. Teiden varsilta löytyy kylttejä maaseutumyymälöistä, suoramyyntitiloista, myllyistä ja lähiruokaravintoloista. Niissä myydään lähiruokaa suurella sydämellä! Maisemaa maistettavassa muodossa.

Voit pysähtyä matkan varrella nauttimaan ihanista leivonnaisista kesäkahvilaan. Kahvila voi sijaita maatilan pihapiirissä, vanhassa riihessä, perunakuopassa tai tuvassa. Leivonnaiset on itse tehty omista raaka-aineista ja miljöö luo nautinnolle lisäarvoa. Näet missä vilja kasvaa ja mihin se on hyödynnetty. Voit ostaa myös mukaasi lämpimäisiä.

Paikallinen rantaravintola hyödyntää lähikalaa annoksissaan ja terassilla voi tuntea tuulen ja merentuoksun nenässä. Voit tulla paikalle autolla, veneellä tai pyörällä. Kokea maisemaa monin aistein.

Kolmas yrittäjä on perustanut pienen panimon ruukkiin, jossa maistattaa juomiaan tarinalla höystettynä, aidossa miljöössä. Ohra, humala ja mausteet on jalostuneet hienompaan muotoon ja asiakas saa kokonaisvaltaisen elämyksen, jossa juoma pääosassa.

Paikallistarjonta lähes aina perustuu ajankohtaan – sesonkiruokaan. Tehdään sitä, mikä on paikkakunnalle ominaisinta ja mitä tuotetaan lähellä. Myös tekijät ovat lähellä ja koko jalostus tapahtuu pienin välimatkoin.

Maisemamme tarjoavat upeita kohteita, jotka odottavat vierailijoita. Ilman matkailijaa ei ole myöskään tarjontaa. Tutustutaan maaseudun upeisiin makuihin ja paikkoihin ja viedään yhdessä ruokakulttuuriamme eteenpäin.

Suvi Malin

Kylään maisemaan - hanke

Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset