Huomisen hyvä teko - perusta pihaniitty

1 min read

Huomisen hyvä teko

Viikon 17 huomisen hyvä teko kehottaa perustamaan oman pihaniityn.

Viikko 17 Kukkaniitty

Perusta oma pihaniitty!

Yksitoikkoisen ja paljon hoitoa vaativan nurmikon voi korvata kukkivalla pihaniityllä.
Voit jättää esimerkiksi pihan aurinkoisimman ja karuimman nurkan lannoittamatta ja niittää sen kerran-pari kesässä ja haravoida niitoksen pois.

Niityn aikaansaamiseen voi mennä muutama vuosi. Voit myös kasvattaa haluttuja monivuotisia niittykasveja purkeissa ja siirtää isompina taimina niitylle.

Jo pienikin kaistale luonnonniittyä lisää pihasi luonnon monimuotoisuutta huomattavasti. Kesällä voit keskittyä nurmikonleikkuun sijaan niityn kasvien ja hyönteisten tarkkailuun. Kukkivat niittykasvit tarjoavat tärkeää ravintoa muun muassa mesipistiäisille ja perhosille.

Niityn voi perustaa myös kylvämällä. Tärkeää on, että maapohja ei ole liian ravinteikas. Tarvittaessa voi kuoria multavaa pintamaata pois. Pohjakasviksi voi kylvää matalia, rönsyäviä heiniä 50-100g/aari. Niittykasvien siemeniä kylvetään 1 dl = 50g aarille. Alussa on hyvä niittää yksivuotisia rikkakasveja 10 cm sänkeen.

Kylvettävät kasvilajit valitaan paikan olosuhteiden mukaan. Kuivalla paikalla viihtyvät mm. kissankello, ketoneilikka ja kangasajuruoho. Tuoreemmilla paikoilla menestyvät esim. ahdekaunokki, päivänkakkara, nurmitatar, niittyhumala ja apilat.

Tämän huomisen hyvän teon jakoi MKN Oulu.