Huomisen hyvä teko - torju vieraskasvit!

1 min read

Huomisen hyvä teko

Alkukesä on otollista aikaa vieraskasvien torjuntaan.

21 HHT Lupiini

Tee hyvä teko ja torju vieraskasvit pihalta ja pientareilta!

Luonto alkaa vihertää ja myös haitalliset vieraslajit nostavat jälleen päätään. Haitalliset vieraskasvit ovat kasvilajeja, jotka ovat levinneet levinneisyysalueensa ulkopuolelle ja uhkaavat siellä monimuotoisuutta tai ekosysteemiä. Vieraskasvit voivat myös aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia tai olla haitaksi ihmisen terveydelle.

Alkukesä on otollista aikaa vieraskasvien torjuntaan. 

Keinoja torjuntaan on laidasta laitaan ja monet niistä kannattaa ottaa käyttöön, kun vieraskasvi ei vielä siemennä eivätkä siemenet näin pääse leviämään ympäristöön. Olethan tarkka myös vieraskasvijätteen käsittelyssä, sillä vieraskasvit leviävät helposti myös muista kasvinosista. Voit ennaltaehkäistä vieraslajien leviämistä suosimalla puutarhassasi vain kotimaisia kasvilajeja ja olemalla huolellinen puutarhajätteen käsittelyssä - puutarhajäte ei kuulu luontoon.

Haitalliset vieraskasvit vievät kasvutilaa heikommin kilpailussa pärjääviltä alkuperäisiltä kasvilajeilta ja yksipuolistavat näin lajirikkautta. Lajien väheneminen vähentää myös hyönteisille sopivien ravintokasvien määrää. Esimerkiksi teiden pientareille monin paikoin violetiksi matoksi levinnyt komealupiini on suuri uhka monelle karua kasvupaikkaa suosivalle niittykasville.

Aloita vieraskasvien torjunta omalta takapihaltasi tai osallistu vieraskasvien torjuntatalkoisiin. Lisätietoa vieraskasveista, niiden tunnistamisesta ja torjunnasta löydät osoitteesta https://vieraslajit.fi/

Ole kärsivällinen: vieraskasvien torjunta on kestävyyslaji!

HHT_Torju Vieraskasvit