Elina Valkeinen

Elina Valkeinen

Asiantuntija, kasvintuotanto

ProAgria Etelä-Suomi

Hovioikeudenkatu 16
45100 Kouvola

Nautin todella paljon siitä, että pääsen pellolle keskustelemaan kasvuston kehityksestä, siihen vaikuttavista tekijöistä sekä siitä miten saataisiin satoa mahdollisimman paljon. Keskustelussa pidän mukana myös tilan talousjohtamisen. Katetuottolaskelmien mukaan parhaimpaan taloudelliseen tulokseen päästään suuremmilla sadoilla sekä kohtuullisilla kiinteillä kustannuksilla. Olen itsekin viljelijä ja maatalousyrittäjä, joten keskustelut ja pohdinnat asiakkaideni kanssa ovat hyvin käytännönläheisiä.
Maatalousyrityksen menestymisessä on kyse riskien hallinasta. Monipuolisella kasvi- ja lajikevalikoimalla saa hajautettua sääriskin, satoriskin, laaturiskin ja hintariskin. Kasvukaudella kaikkia töitä ei tarvitse tehdä samana päivänä ja puinti-ikkuna on pidempi, kun kaikki ei valmistu samaan aikaan. Välillä kannattaa kaivautua myös pellon pintaa syvemmälle ja paneutua maan kasvukuntoon. Tiedätkö mikä on peltojesi KVK? KVK eli kationinvaihtokapasiteetti kuvaa pellon kykyä varastoida ravinteita. Orgaaninen aines on vesitalouden lisäksi pellon kasvukunnon keskiössä. Kun maassa on orgaanista ainesta, on enemmän biologista toimintaa, jolloin on parempi mururakenne, joka helpottaa ravinteiden liikkumista kasvien käyttöön ja on enemmän tilaa juurille, jolloin on myös enemmän juuristoa. Muista myös, että kilo hiiltä sitoo viisinkertaisen määrän kosteutta!
Oletko jo liittynyt Elinvoimainen kasvitila Facebook-ryhmään? Ryhmässä jaamme hanketapahtumien lisäksi ajankohtaiset ja puolueettomat vinkit kasvintuotantoon, talouteen ja EU-tukiin liittyen.