Tapahtumat jätelaitosten kanssa - kierrätetään ja lajitellaan jätteet oikein

2 min read

Materiaalien lajittelu ja kierrätys vähentää jätettä

Nurkkiin kertyy helposti uskomattomat määrät tavaraa. Yksi este niiden asianmukaiselle kierrätykselle tai käsittelylle jätteenä on tiedon puute. Monia materiaaleja voi palauttaa maksutta jäteasemille tai niitä jopa noudetaan pois kotitalouksista. Tiesittekö, että esimerkiksi käytöstä poistetut autot voidaan hakea pois maksutta, ja niiden materiaalit kierrätetään tehokkaasti uudelleen.

Osa kuntien jätelaitoksista järjestää kesäkuussa Jätteiden yön tai vastaavia yleisötapahtumia jäteasemillaan. Jätteiden yö järjestetään nyt neljättä kertaa.

Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistysten kannattaa olla yhteydessä omaan jätelaitokseensa ja kysyä edellä mainituista tapahtumista ja sopia yhteistyöstä.

Jätehuoltolaitoksien yhtenä teemana on vaarallisten jätteiden käsittely. Tilaisuuksissa saa neuvontaa kaikenlaisten materiaalien kierrätyksestä ja jätteiden lajittelusta. Useiden tapahtumien yhteydessä voi myös tuoda jäteasemille jätteitä.

Huomioi sivun loppuosassa, Materiaaleissa oleva tiedosto, josta löytyy paljon hyödyllisiä linkkejä mm. jätelaitosten neuvontamateriaaleihin.

Ideoita Maa- ja kotitalousnaisten yhdistysten osallistumiseen jätelaitosten tapahtumissa:

1) Toteuttakaa hukkaruokapöytä ja kannustakaa ihmisiä ruokahävikin vähentämiseen. Ohjeet: Hukkaruokapöydät huomataan,

2) Järjestäkää rompetoreja ajatuksella ”toisen roska voi olla toisen aarre”. Tapahtumaan tuodaan tavaraa ja sieltä voi ottaa tarvitsemiaan tavaroita.
Tavoitteena on saada omista nurkista pois tarpeetonta tavaraa kuten vanhoja työkaluja ja koneita tai niiden osia, heinäseipäitä, keittiön työvälineitä, laukkuja, valaisimia jne.

Emme suosittele näitä tapahtumia myyntitapahtumina.

Rompetorin järjestämismahdollisuus tulee selvittää jätelaitoksen kanssa ja mm. tarvittavasta tilasta ja miten menetellään jäljelle jäävän tavaran kanssa.

Valitkaa yhteyshenkilö, joka hoitaa järjestelyjä jätelaitoksen kanssa, ja jolle voi ilmoittaa rompetorille tuotavan tavaran määrää. Näin rompetori on hallittavissa.

3) Jätelaitoksen kanssa ideoitu toimintakuvio.

Muistakaa jätetapahtumien etukäteisviestintä ja vapaaehtoisten kannustaminen osallistumaan tapahtumiin! Viestinnän kohderyhminä ainakin jäsenet, kuntalaiset, kyläläiset ja kesämökkiläiset.

Jatkotoimenpiteenä kylällä sijaitsevan vajan tai varaston siivoaminen

Vanhat rakennukset ovat usein täynnä tavaraa. Yhdessä joukolla talkootyönä siivoaminen voi olla ratkaisu tilanteessa, jolloin esimerkiksi omat voimat eivät riitä uupuksen vuoksi. Näissä tapauksissa asia tulee hoitaa hienotunteisesti.

Siivousurakoissa tavaroiden lajitteluun ja kierrätykseen kannattaa panostaa. Toisen roska voi olla toisen aarre. Roskiin menevät tavarat tulee lajitella mm. vaarallisten jätteiden osalta niin, että niiden käsittely on asianmukaista.