Mutti ja muut perinneruuat maistuvat

2 min read

Ruokavinkit

Perhossa vietettiin huhtikuun alussa perinneruokaviikkoa.

Perhossa järjestettiin 8.-12.4. perinneruokaviikko seurakuntatalolla. Viikko sai suuren suosion ja ruokailijoita kävi 5 päivän aikana jopa 310 henkilöä! Ensimmäisenä päivänä ruokailijamäärä nousi 80 henkilöön ja se yllätti myös keittiöväen. Onneksi tottuneilta emänniltä ei ruoka kuitenkaan loppunut kesken vaan kaikki saivat mahansa täyteen.

Idea tapahtumaan tuli uudelta kirkkoherralta Eija Sepältä. Hän työskenteli aiemmin Himangalla ja siellä vastaava tapahtuma sai valtavasti kiitosta ja hyvää palautetta. Eija halusi tuoda samaa yhteisöllisyyttä myös Perhoon ja niin alettiin suunnitella perinneruokaviikkoa. Seurakunnan emäntä Kaija Kuusjärvi otti saman tien yhteyttä tuttuun yhteistyökumppaniinsa Seija Varilaan. Seija on jäänyt pari vuotta sitten eläkkeelle Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja ravitsemusasiantuntijan tehtävistään, mutta tekee edelleen silloin tällöin töitä näissä merkeissä. Naiset laittoivat kokoon pienen työryhmän, johon kuului Seijan ja Kaijan lisäksi myös muita kotitalousnaisia, ja alkoivat miettimään ruokalistan sisältöä.

Ei riittänyt, että ruokalista koostuisi pelkästään keskipohjalaisista herkuista vaan siinä täytyi olla erityisesti perholaisia perinneruokia. Hinta haluttiin pitää mahdollisimman alhaisena, jotta jokaisella olisi mahdollisuus tulla ruokailemaan, vaikka viikon jokaisena päivänä. Tällainen hinta oli 6,50€ ja alle 3 -vuotiaat lapset ilmaiseksi. Hinta sisälsi joka päivä lämpimän ruuan, jälkiruuan ja vielä kahvit kakun kanssa perään! Tapahtuma järjestettiin talkoovoimin ja emännän apuna keittiössä oli joka päivä 1-2 talkoolaista.

Ruokalista:

- MA: kiivuperunat ja marjakiisseli

- TI: mutti, jauhoperunapuuro ja ropsu

- KE: kampsukeitto ja köyhät ritarit

- TO: maitoperunat ja ruismarjapuuro

- PE: lihakeitto, ohrasuurimopuuro ja puolukkasoppa

Keski-Pohjanmaan Maa- ja kotitalousnaisten toiminnanjohtaja Kirsi Varila kävi tutustumassa perinneviikon touhuihin muttipäivänä eli tiistaina. Taisi olla valikoitu päivä, sillä mutti on Kirsin lempiruoka jo lapsuudesta. Nyt hän sai myös opastusta sen tekemiseen, kun Seija Varila näytti mutin teon alusta loppuun. Perinteisesti mutti valmistetaan rautapadassa, mutta sen voi aivan hyvin tehdä myös tavallisessa kattilassa.

Perinteisen mutin ohje

  1. Laita 4 kuppia vettä kiehumaan
  2. Lisää kiehuvaan veteen 8 kuppia ohrajauhoja, 1 rkl suolaa ja 20-30 g voita.
  3. Pistele reikiä jauhoihin ja anna porista puolisen tuntia.
  4. Ota puulasta ”väärinpäin” käteen, pidät siis kiinni lasta osasta ja varsi on kattilassa, ja hiero jauhoseosta kattilan reunoihin kunnes mutti on sopivan pieninä rakeina.
  5. Laita mutti lautaselle, voisilmä keskelle, ripottele päälle sokeria ja nauti kylmän maidon kanssa!