Kotivara

Kotivara on varalla olevaa vettä ja ruokaa, joilla selviää häiriötilanteessa ainakin kolme päivää.

MKNK kotivara kuvaaja Virpi Kulomaa

Oletko varautunut tilanteisiin, jolloin et pääse kauppaan? Kauppaan pääsyn voi estää sairastuminen tai tapaturma. Myös myrskyjen aiheuttamat sähkökatkot voivat sulkea kauppojen ovet pidemmäksikin aikaa.

Häiriötilanteissa pärjääminen vaatii kotitalouksilta varautumista. Kotivara on eräänlainen varajärjestely, jonka avulla voidaan lieventää häiriöiden aiheuttamia haittoja ja helpottaa arjen sujumista vaikeissakin tilanteessa.

Vettä, ruokaa ja välttämättömyystarvikkeita tulisi olla ainakin kolmeksi päiväksi, joten voidaan puhua kolmen päivän kotivarasta. Tämä on aika, jolloin kansalaisen pitäisi pärjätä omin avuin ennenkuin yhteiskunnan järjestelyt ehtivät käynnistyä häiriö-
tilanteissa. Katso ohjeet
Kolmen päivän kotivara -esitteestä.

Ruoan valmistaminen poikkeusolosuhteissa tuo myös omat haasteensa. Ruokaa kotivarasta -esitteessä annetaan ohjeita ruoanvalmistukseen sähkökatkojen varalle. Esitteestä löytyy esimerkkiruokalistat kolmeksi päiväksi perheille ja sinkuille. Monissa ohjeissa on huomioitu myös vegaanit ruokailijat.

Katso kolmen päivän kotivara -videot

Vesi
Ruoka
Kylmäsäilytys sähkökatkon aikana
Ruoanvalmistus ilman sähköä

Sairastuminen
Kodin tarvikkeet

Lisätietoa kotitalouksien varaumisesta

Kotivara on yksi osa osa laajempaa kokonaisturvallisuutta. Maassamme kokonaisturvallisuutta hoidetaan yhdessä eri hallinonalojen, viranomaisten, elinkeinoelämän, järjestöjen ja kaikkien kansalaisten toimesta yhdessä tehden. Saat monipuolista tietoa kodin varautumisesta 72 tuntia-sivustolta sekä Varautuminen kotona -esitteestä.

Turvallisuuskomitea on kokonaisturvallisuuden ennakoivan varautumisen yhteistoimintaelin.

Kokonaisturvallisuuden esittelyvideo

Turvallisuuskomitean toiminta