Kerimäen Vanhainkodinmäen kulttuuriympäristöpolku

1 min read

Kulttuuriympäristöpolku esittelee Vanhainkodinmäen historiaa ja maiseman muutosta 1800-luvun lopulta tähän päivään.

Kerimäen Vanhainkodinmäen kulttuuriympäristöpolku

Kulttuuriympäristöpolku esittelee Vanhainkodinmäen historiaa ja maiseman muutosta 1800-luvun lopulta tähän päivään. Tiesitkö, että Kerimäen ensimmäinen kansakoulu perustettiin tälle paikalle? Kansakoulun jälkeen samalle paikalle rakennettiin vaivaistalo, josta vuosikymmenten saatossa kehittyi kunnalliskoti ja myöhemmin nykyaikainen vanhainkoti. Kunnalliskodin yhteydessä on toiminut maatila peltoviljelyksineen ja eläimineen. Vanhainkodinmäellä on ollut myös oma saha. Kulttuuriympäristöpolulla pääset sukeltamaan alueen mielenkiintoiseen historiaan ja kunnalliskodin asukkaiden elämään.
Kulttuuriympäristöpolku koostuu kymmenestä kyltistä, jotka on sijoitettu vanhainkodin läheisyyteen. Näille sivuille on koottu kylttien aiheisiin liittyvää taustamateriaalia, kuten vanhoja valokuvia ja lehtijuttuja.
Lähteitä:
  • Lauri Pohjannoro 1990. Vanhan Kerimäen historia osa II. Kerimäen ja Punkaharjun kunnat.
  • Mikko Saarenheimo 1932. Kerimäen pitäjän historia esivaiheineen. Kerimäen seurakunta ja kunta.
  • Kirsti Vesterbacka 2017. Hiljainen kuin vesi ja matala kuin ruoho. Huutolaistytön selviytymistarina. Warelia.
  • Etelä-Savon kulttuuriympäristötietokanta: www.esku.fi
Vanhainkodinmäen kulttuuriympäristöpolku on laadittu vuonna 2018 Kulttuuriympäristö näkyväksi KYNÄ -hankkeessa yhteistyössä Kerimäen koulun 7A-luokan ja Kerimäki-Seuran kanssa.
Kulttuuriympäristö näkyväksi KYNÄ -hanke on Etelä-Savon ja Keski-Suomen ProAgrioden ja Maa- ja kotitalousnaisten hanke, jonka rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto sekä Etelä-Savon ja Keski-Suomen ELY-keskukset.