Kaali kruunaa syysruuan

1 min read

Monen kokoiset, muotoiset ja väriset kaalikasvit tuovat makua ja silmän iloa keittiöön ja lautaselle.

Kaalit ovat parhaimmillaan alkusyksystä. Monen kokoiset, muotoiset ja väriset kaalikasvit tuovat makua ja silmän iloa keittiöön ja lautaselle.

Kaaleja voidaan käyttää tuoreena, kypsennettynä sekä säilöttynä talven varalle.

– Monikäyttöiset kaalit taipuvat salaatteihin, raasteisiin ja lämpimiin ruokiin, lisäkkeiksi muille ruuille sekä leivontaan, listaa Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa, joka tunnustaa olevansa oikea kaalien ystävä.

Monipuolinen lähikasvis

Valkokaalista saa kipakan seuralaisen vaikkapa syksyn liharuuille, kun pyöräyttää sen chilikaaliksi Astan tapaan. Voimakkaan vihreä lehtikaali maistuu muhennoksessa meheväksi kypsennettynä.

Trendikäs kukkakaali puolestaan yllättää ihanasti soseessa. ¬Kukkakaalisosetta voi tarjota perunasoseen sijaan, Asta vihjaa.

– Kokeile myös raikasta kyssäkaalia. Kuoriminen on vaivan arvoista: kyssäkaali ilahduttaa niin napostelupaloina, raasteena kuin nopeasti nyytissä kypsennettynä lisäkkeenä, Asta neuvoo.

Erilaiset kaaliruoat ovat lähi- ja perinneruokaa parhaimmillaan. Monesti ne ovat suuritöisiä, mutta sitäkin ihanampia.

– Esimerkiksi kaalikääryleitä varten kannattaa kerätä porukka yhteen keittiöön ja valmistaa isompi määrä kaaliherkkuja kerralla. Osa herkuista voidaan syödä saman tien, osa voidaan pakastaa hyisen talven varalle. Taidot ja reseptit siirtyvät samalla myös tulevaisuuteen herkullisessa muodossa, Asta kertoo.

Lisätietoja

ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa,
Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaiset,
p. 040 5929 226,
asta.asunmaa@maajakotitalousnaiset.fi