Hyvästi ruokahukalle! Vinkkejä hävikintorjuntaan

1 min read

Ruokatietopankki· Hävikki

Ryhdy tähdekokiksi! Jääkaapin aarteista taiot monenlaisia herkkuja.

Jääkaapissa ei mitään syötävää. Vain hiukan erilaisia tähteitä. Tuttu fiilis? Ryhdy tähdekokiksi! Jääkaapin aarteista taiot monenlaisia herkkuja.
Ruokahävikki on suurilta osin turhaa jätettä, jonka synty olisi voitu välttää esimerkiksi ennakoimalla paremmin tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Ruokahävikkiä syntyy usein myös keittiötaitojen ja viitseliäisyyden heikkenemisestä.

Tältä sivulta löydät MKN-ruokaohjeita, joiden avulla pistät stopin ruokahukalle ja loihdit herkkuja hävikistä.

Reseptit ovat viitteellisiä. Muokkaa niitä oman maun mukaan ja käytä kaapeistasi löytyviä aineksia. Lihan tilalle käy kaikissa ohjeissa vastaavanlainen vegetuote tai päinvastoin. Kokeile rohkeasti, mausta ja maista. Vain tekemällä oppii.
Pidä kotona on aina säilyvää hätävaraa, saat kokkailtua ruokaa ilman kaupassakäyntiä ja voit hyödyntää niitä tähdekokkailussa tai vaikka parantaa pikanuudeliannoksen ravintosisältöä:
  • Kaapissa on hyvä olla tomaattimurskaa sekä erilaisia papusäilykkeitä, pastaa ja nuudeleita.
  • Jääkaapissa on hyvä olla aina kananmunia, perunoita ja porkkanoita sekä mahdollisesti muita juureksia (mutta vain niitä, joita varmasti käytät!).
  • Sipulit säilyvät huoneenlämmössä.
  • Pidä pakastimessa hätävarana kasvissekoitus tai pari.
Muista käyttää hätävaraa ja ostaa tilalle uutta.

Ruokaohjeet kuuluvat Hyvästi ruokahukalle – herkkuja hävikistä -koulutus- ja infopakettiin, joka on tuotettu Tampereen Talouskoulun säätiön tuella.