Etelä-Suomen maistuvimmat maaseutuyritykset 2020 valittu

Tutustu alueellisiin voittajiin

Ruisleipa ja voit kuvatimoviljakainen 0

ETELÄ-SUOMEN MAISTUVAT MAASEUTUYRITYKSET ON VALITTU

Maistuva maaseutuyritys valinnoilla Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset haluavat nostaa esille maaseudun upeita makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita. Maistuva maaseutuyritysten valitsemiseksi etsittiin Etelä-Suomen alueen maakunnista kuluttajilta ehdotuksia kylien ja kuntien maistuvimmista maaseutuyrityksistä, tuottajista, jalostajista, ruokapalveluyrityksistä, ja muista ruokaelämyksiä tarjoavista toimijoista.

Maistuvan maaseutuyrityksen valinnassa on painotettu mm. seuraavia tekijöitä:

  • Tuotteiden ja palvelujen maistuvuus, elämyksellisyys sekä innovatiivisuus.
  • Yrityksen halu kehittyä ja uudistua.
  • Yrityksen kyky verkostoitua ja tehdä yhteistyötä.
  • Yrityksen toiminnan vaikutukset maaseudun ja ympäröivän yhteisön elinvoimaisuudelle ja näkyvyydelle.
  • Yritys kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen, ympäristöarvojen ja kiertotalouden mahdollisuuksiin

Ehdotuksia maistuvista maaseutuyrityksistä tuli alueittain useita, joista asiantuntijaraadit alueittain valitsivat palkitut yritykset. Voittajayrityksiä olivat valitsemassa Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Etelä-Suomen asiantuntijat.

Etelä-Karjalassa Maistuvaksi maaseutuyritykseksi valittiin Micaro Makeiset Lappeenrannasta

”On parhaat paikalliset makeiset” , ”Hieno kasvutarina yrityksellä” , ”Nuori ja rohkea yrittäjä”. Näillä sanoilla mm. kuvailtiin Micaro Makeiset yritystä ja yrittäjää Ville Vahersaloa Etelä-Karjalan Maistuva Maaseutu -yritys ehdotuksissa ja osuvat hyvin kohdalleen. Näkyy vahvasti ulospäin, että yrittäjällä on innostus ja intohimo makeisten tekemiseen, joka on alkanut jo yläasteella harrastuksena. Ensimmäiset Micaro Makeiset -yrityksen karkkipussit valmistuivat helmikuussa 2018 ja parin kuukauden päästä tästä karkkipussit olivat jo kauppojen hyllyillä.

”Nuori ja rohkea yrittäjä, joka toteuttaa unelmaansa.”

Lisätietoja:
Micaro Makeiset, Ville Vahersalo, info@micaromakeiset.fi, p. 050 5555994 https://www.facebook.com/micaronmakeiset
Sanna Lento-Kemppi, yritysasiantuntija, sanna.lento-kemppi@maajakotitalousnaiset.fi p.040 5447768, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Hämeessä Maistuvaksi maaseutuyritykseksi valittiin Lehmonkärki Resort Asikkalasta
Lehmonkärki vastaa täydellisesti etsimäämme Maistuva maaseutuyritys -kohdetta! Lehmonkärki tarjoaa elämyksellisiä ja maistuvia ruokatuotteita lähiraaka-aineista, ollen rohkeasti ylpeä toiminnastaan ja tehden yhteistyötä paikallisesti ja alueellisesti! Lehmonkärki sijaitsee upealla paikalla Asikkalassa, Päijänteen rannalla. Sillä on pitkät perinteet maaseutumatkailukohteena, sillä onhan se toiminut jo yli 50 vuoden ajan! Lehmonkärjessä on tehty vuosikymmenien ajan paljon työtä. Omistajien, Ari ja Marjo Yrjölän, jatkuvan kehittämisen ansiosta Lehmonkärjestä on muodostunut merkittävä matkailukohde, jossa vierailee vuosittain noin 30000 asiakasta! Korkeatasoiset majoitustilat, monipuoliset kokous- ja juhlatilat, herkullinen ruoka sekä yksilöllinen palvelu ovat Lehmonkärjen valttikortteja.

Yrjölöiden maatila on nivoutunut viime vuosien aikana entistä voimakkaammin Lehmonkärjen toimintaan. Maatilalla tuotetaan korkealaatuista Highland luomulihaa. Lihaa hyödynnetään omassa ravintolassa monessa muodossa. Sitä tarjotaan myös kylmäsavustettuna paistina sekä aamiaisnakeiksi jalostettuna. Uusimpana tuotteena Lehmonkärjessä on oman tilan kaurasta valmistettu kaurapuuro. Nykyaikainen Lehmonkärki haluaa myös vaalia perinteitä ja tehdä suomalaista ruuantuotantoa tutuksi asiakkailleen. Herkkuillat paikallisine perinneruokineen sekä maatilavierailut lapsiperheille ovat hyviä esimerkkejä näistä.

Lisätietoja:
Lehmonkärki Resort, Marjo ja Ari Yrjölä, p. 050 5501 776, https://lehmonkarki.fi
Satu Nokkonen, ruoka-asiantuntija satu.nokkonen@maajakotitalousnaiset.fi p. 040 574 9337, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Kymenlaaksossa Maistuvaksi maaseutuyritykseksi valittiin Kilkkilän Farmi Vuolenkoskelta
Kilkkilän Farmi sijaitsee Vuolenkoskella, luonnonkauniissa pikkukylässä Pohjois-Iitissä. Tilaa on viljelty vuosisatojen ajan. Riitta ja Ismo Kilkkilä aloittivat tilan pidon ja nautojen kasvatuksen vuonna 1987, jolloin tila siirtyi pariskunnalle Ismon vanhemmilta. Perheen kolme poikaa ovat olleet pienestä pitäen apuna tilan töissä ja tänä päivänä koko perhe kehittelee innokkaana Farmin tuotteita ja elämyksiä.

Tilalla kasvatetaan myös strutseja ja lisäksi siellä tepastelee erirotuisia kanoja, joiden kasvatus on Riitan intohimoinen harrastus. Farmilla voi tutustua myös fasaaneihin, riikinkukkoihin, alpakoihin, poneihin, hevosiin, kyyttöihin, kaneihin, kalkkunoihin, lampaisiin, vuohiin, aaseihin, poroihin, nanduihin ja harmaapapukaija Mimmuun, puna-ara Maraan sekä vihersiipiara Mattiin. Kotieläinpiha onkin elämyspaikka vauvasta vaariin! Kilkkilän Farmin omassa grillikahvilassa valmistetaan oman tilan lihoista ja makkaroista ruoka-annoksia ja kahvilan yhteydessä toimivasta myymälästä voi ostaa lähiruokaa ja -tuotteita myös kotiin viemisiksi, kuten naudan ja strutsin lihaa ja lihajalosteita, alpakan lankaa tai strutsin sulista valmistettuja pölyhuiskia!

Riitalle ja Ismolle on tärkeää, että eläinten rehu on mahdollisimman pitkälle itse tuotettua. He ovat aina halunneet olla mukana suomalaisen ruokaketjun tuotannossa ja ovat aidosti ylpeitä itse tuottamastaan suomalaisesta ruuasta!

Lisätietoja:
Kilkkilän Farmi, Riitta ja Ismo Kilkkilä, p. 040 752 2207, riitta@kilkkilanfarmi.fi www.kilkkilanfarmi.fi
Hannele Veteli, ruoka-asiantuntija hannele.veteli@maajakotitalousnaiset.fi p. 040 709 2492 Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Pirkanmaalta Maistuvaksi maaseutuyritykseksi valittiin Maivian pidot, Längelmäeltä
Maivian historia ulottuu 1700 –luvulle ja talon vanhin osa on 1850 –luvulta. Talon uusi elämä juhlataloksi alkoi Liisa ja Pertti Naapin käsissä 1998 laajamittaisella talon kunnostuksella talon historiaa kunnioittaen.
Maivian pidot juhlatalo on alusta asti tunnettu lähiruoan laajasta käytöstä ja talon historian esiintuomisesta. Lähiruoka ja ekologisuus yhdistyvät yrityksen toiminnassa saumattomasti ja Maivian pidot on lähialueella tärkeä toimija ja alueelle elinvoimaisuutta.

Yrittäjä Liisa Naapi toteaa, että koskaan ei korosteta liikaa hyviä ja toimivia verkostoja. Ilman niitä ei Maivian pidot toimisi niin hyvin eikä lähiraaka-aineiden toimitus sujuisi. Sesongin pitää näkyä ja se näkyykin Maivian ruokapöydässä! Yrittäjällä pitää löytyä rohkeutta ja luovuutta käyttää kotimaisia raaka-aineita monipuolisesti. Se tie ei ole aina helpoin mutta lopputulos palkitsee. Ja ilman loistavia asiakkaita tähän työhön väsyisi. Maivian asiakkaiden palaute on kannustava ja heidän kanssaan on ilo toimia!!

Maivian pidoissa pääsee kurkistamaan entisajan tunnelmaan niin juhlissa kuin talossa järjestettävissä monenlaisissa tapahtumissa, konserteissa, näyttelyissä ja joululahjatalossa.

Lisätietoja:
Maivian pidot, Liisa ja Pertti Naapi, p. 040 573 1077, maivian.pidot@pp.inet.fi
http://maivianpidot.fi
Outi Penttilä, ruoka- ja yritysasiantuntija outi.penttila@maajakotitalousnaiset.fi 040 7198 959, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Uudeltamaalta Maistuvaksi maaseutuyritykseksi valittiin Porlammin Meijeri Oy, Porlammi

Porlammin Meijeri – laadukasta ja maukasta juustoa. Porlammin meijeri tunnetaan hyvistä emmental-juustoistaan. Tuotteita kehitellään koko ajan eteenpäin ja tästä hyvänä esimerkkinä toimii uudemmat vegaaniset juustot. Tuotevalikoimasta löytyy myös muita juustoja, samoin erilaisia pakkauksia löytyy niin kuluttuja, kuin ammattikeittiöpuolen tarpeisiin. Kuluttajia ja heidän toiveitaan kuullaan tarkalla korvalla.

Porlammin juustoja löytyy hyvin kauppojen hyllyiltä, mutta myös ravintoloiden tarjonnasta. Yli satavuotiaan juustolan toimitilat sijaitsevat Porlammilla, Lapinjärvellä. Yritys on iso työllistäjä alueellaan.

Juustoa halutaan valmistaa myös tulevaisuudessa ja tästä hyvänä esimerkkinä toimii yrityksen matka kohti hiilineutraalia toimintaa. Tavoitteena on olla hiilineutraaliyritys vuonna 2035. Tästä esimerkkeinä tällä hetkellä mm. maito tulee lähialueen maidontuottajilta, meijerin katolle on asennettu aurinkopaneeleita ja selvitystä tehdään, miten toimintaa saadaan koko ajan ympäristöystävällisemmäksi.

Lisätietoja:
Porlammin Meijeri Oy, toimitusjohtaja Kari Ollikainen p.0500354083, www.porlammin.fi
Suvi Malin, ruoka-asiantuntija suvi.malin@maajakotitalousnaiset.fi p. 0400 682 334, Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Aiemmin Maistuva maaseutuyritys -tunnustuksen saaneet

2019
Etelä-Karjala Iloisen Pässin Maalaispuoti Oy Parikkalasta
Häme Orastava Aurinko Oy Forssasta
Kymenlaakso Virpin Keittiö Oy Iitistä
Pirkanmaa Yrjölän marjatila Hämeenkyröstä
Uusimaa Härmän Rati Järvenpäästä

2018
Etelä-Karjala Hämäläisen tila Lappeenrannasta
Häme Tiirinkosken tehdas Hämeenlinnasta
Kymenlaakso Mäkelän Tilajuustola Iitistä
Pirkanmaa Paijan tilateurastamo Urjalasta
Uusimaa Leipomo ja kahvila Tuukkanen ky Lohjalta

2017
Etelä-Karjala Innalanmäen tila Taipalsaarelta
Häme Inkalan kartano Hattulasta
Kymenlaakso Aholafarm Haminan Kitulasta
Pirkanmaa Suttisen tila Pälkäneeltä
Uusimaa Bovikin Luomutila Snappertunasta, Raaseporista