Etelä-Savon maistuvin maaseutuyritys on valittu

2 min read

Uutinen

Vierulan tila Mäntyharjulta on vuoden 2017 Maistuva maaseutu -yritys Etelä-Savossa.

Wp 20160608 001

ETELÄ-SAVON MAISTUVIN MAASEUTUYRITYS ON VALITTU

Vierulan tila Mäntyharjulta on vuoden 2017 Maistuva maaseutu -yritys Etelä-Savossa. Valinnan teki asiantuntijaraati noin 40 yleisöltä saadun ehdotuksen pohjalta. Maistuva maaseutu -yrityksen valinta on osa Etelä-Savon Maa- ja kotitalousnaisten, ProAgria Etelä-Savon ja MTK Etelä-Savon Suomi 100 -juhlavuotta. Valinnalla halutaan nostaa esiin maaseudun upeita makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita. Maistuva maaseutu -yritys valittiin nyt ensimmäistä kertaa.
Vierulan tila Mäntyharjulla toimii jo neljännessä sukupolvessa. Tammikuusta 2015 isäntäparina on toiminut Tiina ja Mikko Kohonen. Tilalla viljellään kasvihuoneissa ja avomaalla marjoja, vihanneksia ja juureksia. Tila on aktiivisesti ja määrätietoisesti kehittänyt tuotetarjontaansa ja toimintatapojaan niin viljelyssä kuin tuotteiden myynnissäkin. Erityistä huomiota kiinnitetään tuotteiden tuoreuteen ja laatuun.
Vaikka tilan myyntipaikat ovat pääasiallisesti Mäntyharjun lähiympäristössä, saa Vierulan tuotteita päivittäistavarakaupoista myös mm. Kouvolan, Heinolan, Lahden ja Mikkelin seuduilta. Yrittäjät ovat ennakkoluulottomasti perustaneet Vierulan kioskin, joka on itsepalvelu periaatteella auki kesän parhaalla satokaudella 24/7. Valitsijaraadin mielestä tämä osoittaa erityistä palveluhalua ja luottamusta asiakkaita kohtaan.
Merkittävä osoitus yrityksen halusta verkostoitua ja tehdä yhteistyötä on ollut Tiinan panos REKO-renkaiden käynnistymiselle Etelä-Savossa. Tiina on ollut alusta saakka mukana toiminnassa ja kokoamassa Mäntyharju-Pertunmaa seudulle kahta lähiruokarengasta tuottajineen ja asiakkaineen.
Raati kiinnitti myös huomiota yrityksen tapaan hyödyntää sosiaalista mediaa. Päivitykset luovat kiinnostavan näkymän puutarhatilan arkeen ja samalla eteläisavolaiselle maaseudulle. Sadon kypsyminen tai hallaöiden uhka kuvataan hetki hetkeltä aidolla ja koukuttavalla tavalla. Samalla seuraaja voi olla tiedonsaannin kärjessä, milloin on paras aika tulla noutamaan ensimmäiset kesän herkut ruokapöytäänsä.
Vierulan tuotevalikoimaa uudistetaan vuosittain. Uutuutena syksyllä 2016 valikoimiin on tullut pakastekuivatut mansikka, vadelma ja mustikka. Tätä menetelmää on vielä Suomessa varsin vähän hyödynnetty.
Maistuva maaseutu -yrityksen valitsemisemiseksi etsittiin viime vuoden lopulla yleisöltä ehdotuksia kylien ja kuntien maistuvimmista ruokayrityksistä, tuottajista, jalostajista, ruokapalveluyrityksistä ja muista ruokaelämyksiä tarjoavista toimijoista. Tehdyistä ehdotuksista asiantuntijaraati on valinnut vuoden 2017 palkittavan yrityksen. Asiantuntijaraatiin kuuluivat: Mirja Haavikko Etelä-Savon Yrittäjistä, Outi Kaihola Etelä-Savon ELY-keskuksesta, Tarja Pajari ProAgria Etelä-Savosta, Vesa Kallio MTK Etelä-Savosta ja yrittäjä Ilpo Lehtinen Neuvontapalvelu I. Lehtiseltä. Valinnassa painotettiin mm. seuraavia tekijöitä:
• Tuotteiden ja palvelujen maistuvuus, elämyksellisyys sekä innovatiivisuus.
• Yrityksen halu kehittyä ja uudistua.
• Yrityksen kyky verkostoitua ja tehdä yhteistyötä.
•Yrityksen toiminnan vaikutukset maaseudun ja ympäröivän yhteisön elinvoimaisuudelle ja näkyvyydelle.