Rievä

Leivonnaiset· kekri

"On Tampereen tyttäret sieviä, kun syövät he tuoreita rieviä."

Mkn vinkitjateemat maakuntaleivat rieva

Rievä

5 dl haaleaa maitoa tai vettä (tai puolet maitoa ja puolet vettä)
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
5 dl ohrajauhoja
4 dl vehnäjauhoja

  1. Liuota hiiva haaleaan nesteeseen. Lisää suola ja alusta jauhoilla taikina. Taikina saa jäädä pehmeäksi.
  2. Tasoita taikinan pinta ja ripottele jauhoja päälle. Paina risti taikinan pintaan ja anna taikinan nousta puoli tuntia.
  3. Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle. Vaivaa taikina kiinteäksi ja jaa kolmeen osaan.
  4. Pyöritä taikinapalaa oikean käden syrjällä kääntäen taikinan reunaa samalla sisäänpäin. Koko ajan vasen kämmen silittää tulevaa rievän pintaa.
  5. Pyöritä kahdella kädellä taikinapalaa niin, että sileä pinta on pöytään päin. Tee pyörittäminen niin, että kämmenet koskettavat taikinapalan reunaosiin. Näin saat kekomaisen rievänalun.
  6. Kohota rieviä liinan alla n. 30 min.
  7. Pistele haarukalla ja paista 250 asteessa noin 15 minuuttia.

Pirkanmaalainen rievä on ehta eväsleipä

Muhkean ohrainen rievä on kiinteä osa Pirkanmaan ruokakulttuuria. Myös Pirkanmaan maa- ja kotitalousnaisten kotitalous- ja yritysneuvoja Outi Penttilä elämään rievä on kuulunut lapsuudesta asti. ”Kotonani leivottiin aina lauantaisin rievää. Vaikka läntisessä Suomessa on perinteisesti tehty harvempia suurleipomuksia, on rievää kuitenkin leivottu muutaman viikon välein”.

Teollistuva Tampere sai Rieväkylän maineen monine leipomoineen. Rievälle riitti syöjiä, sillä tehtaissa uurastavat työläiset popsivat sitä eväänä. Välissä suosio hiipui, mutta nyt lähiruuan herättämän kiinnostuksen mukana rievää murretaan taas innolla.

Onnistuneen rievän salaisuudet löytyvät ohra- ja vehnäjauhon oikeista suhteista sekä löysästä taikinasta. ”Taikina saa irrota kulhon seinämistä, mutta ei käsistä. Perinteiseen rievään ei käytetä lainkaan rasvaa”, neuvoo Outi. Ohrajauho ei muodosta samanlaista sitkoa kuin vehnä, joten leivonnassa vaaditaan hieman taitoa. Jauhoja on muistettava käyttää riittävästi. Myös riittävä kohotus, pistely ennen uuniin laittoa ja paistaminen kuumassa uunissa ovat tärkeitä.

Parhaalta rievä maistuu aivan tuoreena. Perinteisesti sitä on nautittu pelkän voin kanssa, mutta Outin mukaan rievä pääsee oikeuksiinsa myös juustolla ja kurkulla höystettynä. ”Juhlavampaan tarjoiluun sopivat graavi- tai savukala. Trendikäs kokki paahtaa rievää ohuina viipaleina pannulla voissa tai öljyssä ja tarjoaa esimerkiksi salaatin ohella”, Outi vinkkaa.

Artikkeli on ilmestynyt KOTI-lehdessä 3/2012.