Lihakeitto
Hyödynnä keittoon pitkään kypsyviä ruhonosia.
![Lihakeitto](/uploads/MKN/MKN-Ruokakuvat/_1280x1706_crop_center-center_82_line/MKN_lihakeitto.jpg 1280w, /uploads/MKN/MKN-Ruokakuvat/_2560x3413_crop_center-center_61_line/MKN_lihakeitto.jpg 2560w, /uploads/MKN/MKN-Ruokakuvat/_640x853_crop_center-center_60_line/MKN_lihakeitto.jpg 640w)
10-12 annosta
2,5 l vettä
1–1,2 kg hirven tai naudan lapaa (+ luita)
1,75 tl suolaa
4 laakerinlehteä
15 kokonaista maustepippuria
2-3 (300g) sipulia
pala (350 g) lanttua
pala (200 g) selleriä
4–7 (500 g) porkkanaa
1 (200) g palsternakkaa
800 g perunoita
1 tl kuivattua lipstikkaa hienonnettuna
Pinnalle hienonnettua, tuoretta persiljaa
- Lisää liha veteen ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen vähän aikaa ja kuori pinnalle nouseva vaahto pois. Lisää suola ja mausteet. Keitä kannen alla kunnes liha on kypsää (1,5 - 2 tuntia). Voit koettaa lihan kypsyyttä cocktailtikulla, jos tikku painuu helposti lihaan, on se kypsää.
- Ota liha pois liemestä. Anna jäähtyä. Perkaa lihasta pois jänteet ja muu syötäväksi kelpaamaton. Kuutioi liha suupalan kokoisiksi paloiksi.
- Tarkista nesteen määrä, mikäli sitä on haihtunut, lisää vettä. Lisää kiehuvaan liemeen kuutioituja kasviksia kypsymisjärjestyksessä (ainelistan järjestys): sipuli, lanttu, selleri, porkkana, palsternakka ja lopuksi perunakuutiot sekä lihakuutiot. Jatka keittämistä perunoiden lisäämisen jälkeen n. 20 min tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.
- Mausta lipstikalla. Tarkista suola.
- Lisää pinnalle hienonnettua persiljaa tarjolle tuotaessa.