Keski-Suomen rantakala

Kalaruoat

Keski-Suomessa muikku maistuu rannalla ja kotikeittiössä

Mkn vinkitjateemat maakuntaruoka rantakala kuvamarkotoivakka

Rantakala muikusta

n. 2 l vettä
0,5–1 l perunalohkoja
1 sipuli
500 g muikkuja
1–2 tl suolaa
8 maustepippuria
voita
päälle tilliä tai ruohosipulia

  1. Huuhdo peratut muikut. Muikun suomut samentavat helposti keittoliemen.
  2. Laita lohkotut perunat, peratut muikut, lohkottu sipulia ja mausteet kattilaan. Peitä ne vedellä. Keitä hiljalleen noin puoli tuntia. Jos muikut ovat pieniä, keitä perunoita ensin hetki ennen kalojen lisäämistä. Lisää voi.
  3. Voit laittaa keittoon maustumaan ja makua antamaan voidellun ruisleivän kantapalan.

Keski-Suomessa muikku maistuu rannalla ja kotikeittiössä

Keski-Suomi on tunnettu upeista, puhtaista ja monilukuisista järvistään. Alueen kalavedet houkuttelevat sekä ammattilaisia että vapaa-ajankalastajia. Päijänne, Keitele ja Konnevesi ovat Keski-Suomen merkittävimmät muikun pyyntijärvet, joista Päijänne on koko Suomen mittakaavassa yksi tärkeimpiä muikkuvesiä.

- Muikkuruoka onkin siksi luonnollinen valinta Keski-Suomen maakuntaherkuksi, perustelee Eeva-Liisa Kivimäki, Maa- ja kotitalousnaisten Keski-Suomen piirikeskuksen elintarvikeneuvoja.

Perinteinen tapa muikunsyöntiin on tehdä siitä keittoa, rantakalaa. Oikeaoppisesti se tehdään vastapyydetystä kalasta rannassa ja syödään nuotion äärellä. On sanottu, että rantakala valmistuu siinä ajassa kun verkot puhdistetaan.

Alkuperäiseen rantakalaan laitetaan kalan lisäksi ainoastaan vettä, suolaa ja nokare voita, eli aineksia, joita on ollut helppo pitää mukana kalassa ollessa. Nykyään joukkoon lisätään usein myös perunaa, maustepippuria, sipulia, tilliä ja ruohosipulia. Voita käytetään myös runsaammin. Perinteisesti ruisleivän kantapalat syödään muikkukeiton kanssa ja ne voidaan myös laittaa keiton päälle maustumaan.

- Keski-Suomessa rantakala on kysytty ruoka. Herkulle pyhitetyissä rantakalailloissa saa paikallisen mestarin valmistamaa rantakalaa. Maa- ja kotitalousnaiset puolestaan tarjoilevat rantakalaa perinteisesti Jyväskylän Ween Maan Wiljaa -tapahtumassa, Eeva-Liisa kertoo.

Rantakalan teko onnistuu mainiosti myös kotikeittiön liedellä. Ja helppoa se on, kalat keitetään veteen peitettynä rauhallisesti kypsäksi. Jos keittoon ei lisää perunoita, kalat kypsyvät muikun koosta riippuen 10–15 minuutissa. Jos kaloja keittää hyvin kauan, ainakin pienimmät rupeavat herkästi hajoamaan.

Kaupan kalatiskiltä peratusta muikusta saa muutenkin loihdittua terveellistä pikaruokaa, koska muikku ei tarvitse pitkää kypsennysaikaa. Eeva-Liisa ehdottaa paistamaan pannulla esimerkiksi kalapuikkojen sijaan karkeilla ruisjauhoilla leivitettyjä muikkuja.
Muikusta valmistetaan myös säilykkeitä, joita Eeva-Liisa suosittelee kokeilemaan.

- Säilötty muikku maistuu hyvin vaikkapa pizzassa, leivän päällä tai sellaisenaan uusien perunoiden kanssa, Eeva-Liisa luettelee mainion muikun nauttimistapoja.

Juttu on julkaistu lehdessä KOTI 7/2010.