Kesäkurpitsa-sienikeitto ja sienipatonki

Tarjoile lempeä keitto rapsakan patongin kera

Artikkeli mkn ruokaneuvot elokuu sienikeitto kuvatimoviljakainen
Kesäkurpitsa-sienikeitto
3 keskikokoista kesäkurpitsaa
0,5 l vettä
2 kpl kanaliemikuutiota
1‒2 dl kevytkermaa
1 dl kuivattuja sieniä murskattuna tai 2–3 dl tuoreita sieniä haudutettuina kuutioina
noin 0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
ripaus chiliä
0,5 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna
(1-2 valkosipulin kynttä)
rucolaa tai tuoreita yrttejä koristeluun
  1. Paloittele huuhdellut kesäkurpitsat ja keitä ne kanaliemessä n. 15 min.
  2. Soseuta keitto ja lisää joukkoon kerma sekä sienet. Anna kuumentua kunnolla uudelleen, ennen kuin otat keiton liedeltä.
  3. Mausta pippurilla, chilillä ja persiljalla. Hienonna halutessasi joukkoon myös valkosipulin kynnet.
  4. Voit nauttia keiton kuumana tai jäähdyttää nopeasti kylmänä tarjottavaksi.
  5. Juuri ennen tarjoilua voit lisätä koristeeksi keiton pinnalle tuoreita yrttejä tai rucolaa.

Sienipatonki

50 g hiivaa
5 dl vettä
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
n. 14 dl erikoisvehnäjauhoja
1,5 dl kuivattuja sieniä
1 dl kuivattua sipulia tai 2‒3 tuoretta sipulia
0,5 dl kuivattua persiljaa
  1. Kuumenna vesi lähes kiehuvaksi. Laita kuivatut sienet, sipuli ja persilja veteen turpoamaan n. 15–20 minuutiksi. Jos käytät tuoretta sipulia (tai sieniä), kuullota hienonnettu sipuli pannulla öljyssä pehmeäksi.
  2. Liuota hiiva haalenneeseen, kädenlämpöiseen veteen sienten, sipulin ja persiljan joukkoon. Lisää suola ja öljy. Lisää jauhoja sekoittaen ja vaivaten, kunnes taikina on sileää ja joustavaa. Vaivaa taikinaa pitkään, 10–12 minuuttia käsivoimin.
  3. Peitä ja anna nousta 30 minuuttia. Painele noussut taikina takaisin kulhoon ja nostata vielä toiset 30 minuuttia.
  4. Vaivaa taikina kunnolla leivinpöydällä. Jaa taikina neljään osaan, kieritä niistä kapeat pitkot ja aseta ne öljytylle uunipellille.
  5. Jauhota patongit kevyesti pinnalta. Leikkaa patonkeihin muutama vinoviilto terävällä veitsellä ja anna nousta 20 minuuttia liinan alla. Kuumenna uuni 250 asteeseen.
  6. Paista patongit uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne saavat hienon värin. Suihkuta mielellään vettä uuniin muutaman kerran. Jäähdytä patongit ritilällä ilman liinaa, jolloin ne pysyvät rapeina.