Blinit

Blinitaikinalle on ominaista happamuus, joka syntyy, kun jauhojen, maidon ja hiivan seoksen annetaan käydä.

Mkn vinkitjateemat blinit

Blinit
4 annosta

vaihe 1
1 rkl hiivaa
3 dl maitoa
1 dl vehnäjauhoja
1,5 dl tattarijauhoja

vaihe 2
1-2 tl suolaa
1 muna
2 dl maitoa

  1. Vaihe 1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja vatkaa jauhot joukkoon. Peitä kulho ja anna taikinan seisoa 3-4 tuntia lämpimässä paikassa, vähintään huoneenlämmössä.
  2. Vaihe 2. Kuumenna maito kiehuvan kuumaksi. Vatkaa seisoneeseen taikinaan muna, suola ja kiehuvan kuuma neste. Paista blinit ja tarjoa heti kuumana esimerkiksi mädin, smetanan ja sipulisilpun kanssa.

Kuohkeat blinit
5 annosta

20 g hiivaa
4 dl maitoa
3 dl tattarijauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
3 munaa
3 rkl voita sulatettuna
1,5 dl olutta
1 tl suolaa

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa joukkoon puolet molemmista jauhoista. Anna taikinan seisoa huoneenlämmössä 3-4 tuntia tai yön yli.
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, voisula, olut, loput jauhot ja suola. Vaahdota valkuaiset ja lisää ne taikinaan varovasti käännellen.
  3. Paista blinit valurautaisessa blini- tai lettupannussa reilussa voissa tai kirkastetussa voissa.
  4. Kaada taikina pannulle ja kun blinin pinta kuplii ja kuplat aukeavat, käännä ohukainen. Valuta pannulle vielä lusikallinen voisulaa, kun alapinta on hetken paistunut. Jos taikina tuntuu liian paksulta, lisää tilkka olutta tai maitoa.

Voin kirkastaminen

Sulata voi kattilassa. Anna kiehua miedolla lämmöllä ja kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Älä ruskista. Ota kattila pois liedeltä ja anna sakan laskeutua pohjalle. Kaada rasva varovasti toiseen astiaan niin, että sakka jää kattilan pohjalle. Kirkastettu voi sopii paistamiseen erityisen hyvin, sillä helposti palava hera on erotettu siitä pois.

VINKKI
Gluteenittomat blinit syntyvät käyttämällä pelkästään tattarijauhoja. Muista silloin, että myös muut raaka-aineet ovat gluteenittomia. Esimerkiksi tavallista olutta ei voi käyttää.