MaMa - Maidosta maitoon

ProAgria Keskusten Liitto

HANKE ON PÄÄTTYNYT 30.11.2019

Mama hanke

Lypsylehmien poikimisen aika on riskialtteinta aikaa lehmän sairastumiselle. Tähän syynä on maitotuotoksen kova nousu ja toisaalta syöntikyvyn heikkous umpikauden ja poikimisen jälkeen. Kartoitamme hankeaikana 12 - 15 alueen maitotilalta aineenvaihduntasairauksia. Erityisesti keskitymme piilevään ketoosin ja sen ilmenemiseen poikimisen jälkeen.

Asiantuntijaryhmä perehtyy pilottitilojen työnkäyttöön, lehmien olosuhteisiin ja ruokintaan sekä siihen, mikä niiden vaikutus on lehmien terveyteen ja tilan tuloksiin. Tilat saavat alkukartoituksen jälkeen toimenpide-ehdotuksia. Vuoden kuluttua tiloille tehdään kartoitus uudelleen ja havainnoidaan, kuinka muutokset ovat vaikuttaneet tilan tuloksiin.

Maidosta Maitoon (MaMa) –hanke on yhteistyöhanke, jossa ovat mukana ProAgria Etelä-Pohjanmaa, Työtehoseura (TTS) ja ProAgria Keskusten Liitto. Hankealueena on Etelä-Pohjanmaa. Hankkeen toteutusaika on 1.12.2015-30.11.2019

Yhteystyökumppanit: Maitosuomi, Laskentakeskus, Eläinten terveys ETT, Valio alkutuotanto, Delaval ja Helsingin yliopisto.

KIINNOSTUITKO? SEURAA MEITÄ FACEBOOKISSA.

Ajankohtaista:

Lue uusin matkakertomuksemme opintomatkastamme Tanskaan 5.-8.11.209 täältä

Tietopaketti / Miten varmistan lehmän sujuvan poikimisen

Maidosta maitoon -hankeen kyselyn tulokset

Webinaari: Ketoosi kuriin ja eurot esiin - Millainen sairaus on ketoosi? Mitä ovat ketoosin juurisyyt? Onko sairastuminen estettävissä? Ja kuinka kallista sairastaminen lopulta on? Esimerkiksi näihin kysymyksiin pureudutaan ketoosiaiheisessa webinaarissa, jossa aiheeseen johdattelee huippuosaaja Anne Anttila ProAgria Etelä-Pohjanmaalta.

Tutustu YouTube -videoihin:
-Ketoositesti verestä

-Ketoositesti maidosta

-Kalsiumboluksen antaminen

- Lehmän havainnointi stetoskoopilla

- Lehmän letkutus

- Vastapoikineen lehmän havainnointi Osa1

- Vastapoikineen lehmän havainnointi Osa2