Luomuliiketoiminnan kehittäminen Keski-Suomessa -koulutushanke

ProAgria Keski-Suomi

Luomuks-hankkeessa järjestetään koulutusta, pienryhmätoimintaa ja retkiä luomusta kiinnostuneille yrittäjille. Hanke on päättynyt.

Img 3314

Luomuks-hankkeen tarkoituksena on koulutuksen avulla konkreettisesti ja käytännönläheisesti kehittää ja edistää keskisuomalaisten luomutoimijoiden ja luomutoimijoiksi haluavien liiketoimintaa ja yhteistyötä pellolta pöytään. Lisäksi hankkeen tavoitteena on monipuolistaa ja tuottaa lisää luomuyrittäjiä, -tuotteita ja -tietoutta markkinoille.

Hanke hakee ja välittää uusinta tietoa, osaamista ja mallia luomutuotannon parhaista käytännöistä tuotannon ja jalostuksen sekä markkinoinnin osalta. Lisäksi perehdytään luomun kannattavuuteen ja markkinoihin.

Luomuviljelijöitä ja luomujatkojalostajia, niin nykyisiä kuin potentiaalisia uusia luomutoimijoita, koulutetaan kaikille avoimissa pienryhmissä, pellonpiennarpäivissä ja opintomatkoilla niin koulutustiloissa kuin tiloillakin ja itseopiskellen verkko-opinnoissa. Koulutusmateriaaleiksi kootaan, tuotetaan ja jaetaan uusinta tutkimus- ja kokemusperäistä tietoa sekä hyviä käytänteitä. Koulutusaihepiirejä ovat erikois- ja peltokasvit, siementuotanto, kotieläintuotanto ja luomumansikan viljely sekä tuotekehitys, jatkojalostus ja markkinointi.

Tietoa jaetaan uutiskirjeen ja facebook-ryhmän välityksellä. Hankkeen kotisivut ovat Aito maaseutu-sivustolla, www.aitomaaseutu.fi/hankkeet/luomuks. Sieltä näet kaikki hankkeen tapahtumat. Lähde mukaan ja hyödynnä ajankohtainen tieto toiminnassasi.

Hankkeen alkuperäinen kesto oli 1.8.2016-31.10.2018,mutta hanke sai jatkoaikaa vuoden 2019 loppuun. Koulutushanketta hallinnoi Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja se toteutetaan yhteistyössä ProAgria Keski-Suomen sekä Luonnonvarakeskuksen kanssa, joiden asiantuntijoiden tieto ja taito ovat hankkeen käytettävissä. Koulutuksia pyydetään myös muilta alan ammattilaisilta kotimaasta ja ulkomailta. Lisäksi hanke tekee tiivistä yhteistyötä muiden luomuhankkeiden kanssa.

Hanketta rahoittavat Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto ja Keski-Suomen ELY-keskus.

Lisätietoja:

Hankkeen projektipäällikkö Hilkka Heikkilä, 050 430 8407, hilkka.heikkila(at)jamk.fi
Luomuasiantuntija Eeva-Liisa Neuvonen, 043 826 7294, eeva-liisa.neuvonen(at)proagria.fi
Erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen, 0400 648 275, marjo.marttinen(at)proagria.fi