Kasvua pellosta -hanke

ProAgria Keskusten Liitto, ProAgria Itä-Suomi

Suunnittele, kasvata, paranna ja päivitä kasvitilasi tähän päivään. Pienryhmissä verkostoidutaan. Hankkeen kesto 1.9.2016 – 31.12.2019.

Kuvia pelloista lehmista jne 032 0
Kasvua pellosta -hanke auttaa päivittämään kasvinviljelysi tähän päivään. Maatilayritysten haasteena ovat
kannattava yrityksen kehittäminen, kilpailukyvyn ja markkinoinnin lisääminen. Tietoisuus oman alueen
mahdollisista yhteistyökumppaneista ja potentiaalisista asiakkaista auttavat oman yrityksen kehittämisessä.
Tule kuuntelemaan uusia ja ajankohtaisia aiheita kasvintuotannosta alan asiantuntijoiden johdolla.
Pienryhmissä verkostoituminen ja kokemusten vaihto tuovat uusia näkökulmia kasvintuotantoon, liiketoimintaan
ja tuotteiden markkinointiin.
Pellonpientareilla ja opintomatkoilla nähdään hyviksi havaitut käytännöt ja haetaan vinkkejä omaan toimintaan.
Esimerkkejä pienryhmistä luomu- ja tavanomaisille tiloille
- kannattava viljantuotanto
- valkuaiskasvien mahdollisuudet
- erikoiskasvit
- oman tuotteen markkinointi
- avomaanvihannesten viljely ja markkinointi
- siementuotanto
- uusi teknologia

Seminaari 4.2. Ilmastoa, hiiltä ja viljelyä

Osallistujien kesken arvottiin Ilmastoviisas maatilayritys kirjat.
Paikalla olleiden kesken arpaonni osui joensuulaiselle ja etänä osallistuneelle kirja meni Imatralle
Kirjat on lähetetty onnekkaille, paljon onnea.

Kierrätyslannoitteet

Ilmasto lämpenee Suomessa - mitä merkitsee maataloudelle / Hakala

Peltojen C-Sidonta /Rimhanen

Metsien hiilensidonta / R Sievänen

TAPAHTUMA NAUHOITTEET

VUOSI 2019

Kasvua pellosta -hanke
Webinaari 4.11. Hiiliviljely käytännössä ja hyödyt viljelijälle
Nauhoite ja materiaali -pdf

Webinaari 11.11. klo. 9-10 Ohran ja kauran lajikkeet, Merja Högnasbacka, Luonnonvarakeskus
Nauhoite
materiaali PDF

Webinaari 18.11. klo 9-10
Nauhoite

Materiaali PDF

Webinaari 25.11. klo 9-10 Kierrätyslannoitteet, Elina Nurmi, Luonnonvarakeskus
Materiaali PDF

Webinaari 2.12.2019 klo 9-10
Nauhoite
Materiaalit PDF

20.3.2019 Luonnonkasvien peltoviljely

Nauhoite aiheista:
Play recording (4 hr 56 min)

Ohjelman aikataulu nauhoitteessa:
00:00 Kasvua pellosta-hanke, Kaisa Matilainen
05:00 Esimerkkejä viljeltävistä kasveista ja niiden markkinatilanteesta, Marjo Marttinen
48.20 Hoikan herkku, Minna Rahkola-Sorsa
1.34.30 Esimerkkejä viljeltävistä kasveista, Nokkonen
2:42:45 Ruusujuuri
3:16:40 Siankärsämö
3:55:45 Poimulehti
4:06:45 Etelänarnikki
4:11:00 Väinönputki
4:16:50 Pyöreälehtikihokki
4.25.30 Koneistaminen

11.3.2019 Maan kasvukunto -päivä Viinijärvellä.
eltojen hiilensidonta, Tero Tolvanen ProAgria Pohjois-Karjala

11.3.2019 Maan kasvukunto -päivä, Viinijärvi.
Osmo-hankkeen tulokset maan kasvukunnon hoidossa, Jukka Rajala Ruralia

18.1. Luomuviljaa ja -valkuaista markkinoille -tilaisuus, Joensuu

Erikoiskauralla ja kauratuotteilla lisävientiä,
Csaba Jansik, Luke
Kasvisruoka ammattikeittiössä,
Anu Arolaakso, Ekocentria

Luomumallasviljojen sopimuskausi 2019-2020,
Sanna Kivelä, Viking Malt
Leipomon tarpeet
Riikonen Jorma, Kotileipomo Riikonen
Härkäpavun paikalliset markkinat (Pajarin mylly),
Veli-Pekka Silvennoinen:

VUOSI 2018

Lähtölaukaus kasvukauteen 2018
4.4.2018 Lähtölaukaus kasvukauteen 2018: Sääriskien pienentäminen
Henna Hyttinen ProAgria Pohjois-Karjala
4.4.2018 Lähtölaukaus kasvukauteen 2018: Viljelytekniset toimenpiteet hometoksiiniriskien pienentämiseksi
Henna Hyttinen ProAgria Pohjois-Karjala
4.4.2018 Lähtölaukaus kasvukauteen 2018: Toimiva vesitalous
Jarmo Nissinen Maveplan Oy
4.4.2018 Lähtölaukaus kasvukauteen 2018: Markkinatilanne
Max Schulman MTK
4.4.2018 Lähtölaukaus kasvukauteen 2018: Kevään 2018 muokkaus vaikean syksyn jälkeen
Hannu Mikkola Helsingin yliopisto
4.4.2018 Lähtölaukaus kasvukauteen 2018 -päivän yhteenveto
Pasi Hartikainen, ProAgria Pohjois-Karjala

Härkäpapua pöytään
26.3.2018 Härkäpapua pöytään: Tarhahärkäpavun viljely ja paikalliset markkinat
Jenni Simanainen
26.3. 2018 Härkäpapua pöytään: Kasviproteiinia lautasella
Pasi Venäläinen keittiömestari Utran uittotupa
26.3.2018 Härkäpapua pöytään: Härkäpavun viljely
Veli-Pekka Silvennoinen
16.3.2018 Härkäpapua pöytään: Lähitukku kumppanina
Kirsi Jaakkola, Jaakkolan elintarviketukku

15.2.2018 Ohrasta olueksi -infotilaisuus:

13.2.2018 Siemenestä satoon – Siementuotannon mahdollisuudet:

22.1.2018 Luomulla nousuun:

7.3.2018 Työ tuottamaan maatilalla

15.3. Joensuussa ja 16.3. Nurmeksessa Porukalla parempiin tuloksiin tilaisuuksien nauhoitteet
Yhteistyön hyötyjä ja haasteita, Markku Lätti
tutkimuspäällikkö, Työtehoseura
Yhteistyösuhteet ja verkostoituminen -avaimet onnistumiseen, Heidi Salokangas, Riveria

Hankkeen kesto 1.9.2016 – 31.12.2019