Meitsie, mikromaisema ja mobiilinainen

2 min read

Minä helposti vain katson maisemaa, nuoret puolestaan ovat maisemassa.

1268

Hei mobiilinainen, otaksä selfien? Tämä koululaisen kysymys pysäytti minut, kun kaivoin kameraa laukusta ikuistaakseni edessämme avautuvan hienon harjumaiseman.

Harjumaisema lintuperspektiivistä, kuva Katriina Koski

Myöhemmin työpöydän ääreen palattuani tajusin, että opin tämän yhden maastoreissumme aikana enemmän kuin koko kuluneena vuotena. Ja tämä kysymys liittyi oleellisesti siihen: meidän tapaamme nähdä ja kokea maisema.

Kuljimme alakoululaisten kanssa heidän kyläänsä reunustavalla harjulla. Tuttuja maisemia mutta tällä kertaa katsoimme sitä lintuperspektiivistä. ”Tule katsomaan tätä näkymää!”, ”Mikä maisema!” ja kännykkäkamerat räpsyivät. Lasten innostus omaan, tuttuun maisemaansa oli käsin kosketeltavissa.

Kollegani on loistava valokuvaaja. Mielenkiintoisimmat kuvat eivät välttämättä ole maaseudun kulttuurimaisemien laajat panoraamakuvat vaan mikromaisemasta löydetyt öttiäiset ja upeat yksityiskohdat.

Kauneutta voi löytyä ihan nenän edestä. Näihin onnistuneisiin mikrokuviin tarvitaan hyvän kameran lisäksi kyky nähdä puu metsältä – tai se öttiäinen sammaleelta. Tarvitaan kyky heittäytyä maahan makaamaan ja työntämään nenä heinikköön.

Mikromaisemaa, kuva Auli Hirvonen

Lintuperspektiivi ja mikromaisemat ovat kaksi hyvin erilaista lähestymistä maisemaan ja sen näkemiseen. Niissä on kuitenkin yksi yhteinen piirre, maiseman katsominen normaalista poikkeavalla tavalla. Ja tähän meidän kaikkien tulisi pyrkiä. Asioiden katsomiseen muustakin kuin siitä tutusta perspektiivistä.

Siihen selfieen (eli meitsieen) vielä palatakseni. Minä helposti vain katson maisemaa, nuoret puolestaan ovat maisemassa. Tätä voisi itsekin harjoitella, olla osa maisemaa vaikka tärähtäneenä kasvokuvana maiseman edessä.

Mitä siis voisi tehdä:

  1. Heittäydy, vaikka sille sammaleelle.
  2. Kulje lapsen kanssa luonnossa, lapsi näkee asiat eri kulmasta niin fyysisesti kuin psyykkisestikin.
  3. Kiipeä, vaikka vain kivelle mutta parasta on päästä johonkin oikein korkealle. Ja katso sieltä maisemaa.
  4. Ota selfie maisemassa, äläkä ole itsellesi liian kriittinen.

Meitsie mobiilinaisesta maisemassa

Katriina Koski
Maisemasuunnittelija
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Maisema mielessä on Maa- ja kotitalousnaisten MKN Maisemapalveluiden blogisarja, jossa kerrotaan Suomen kauneimmista ja arvokkaimmista maisemista sekä työstä ja vapaa-ajasta maiseman parissa. Kirjoittajat työskentelevät Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgrian maisema-asiantuntijoina.