Laitumen laidalla

2 min read

Miltei koko Suomi lähtee juhannuksena maalle mökille. Idylliseen maalaismaisemaan kuuluvat olennaisesti myös laiduneläimet.

Lampaat maisemablogi riikkasoyrinki

Miltei koko Suomi lähtee juhannuksena mökille. Idylliseen maalaismaisemaan kuuluvat olennaisesti myös laiduneläimet. Lehmiä, hevosia ja lampaita on hauska seurata ja ne saavat yleisönsä takuuvarmasti hyvälle mielelle. Myös sosiaalisessa mediassa nämä nelijalkaiset ruohonleikkurit saavat tykkäyksiä, eikä suotta.

Laiduntavat eläimet ovat aina kuuluneet omaan mielimaisemaani. Lapsuusmaisemissa Nokian Sarkolassa laitumella laidunsivat vuosien saatossa lehmät, vuohet ja lampaat. Eläimet vaihtuivat, mutta laidunnettu maisema kotitilalla säilyi. Tosin vuohet söivät osan puista ja katajista niin, että ne kuolivat pystyyn, mutta onneksi eivät sentään kaikkia…

Nykyisin tuo maisema on osa maakunnallisesti arvokkaasta Nokian kulttuurimaisemaa. Ei olekaan sattumaa, että maisema-alueita leimaavat vanhan viljelymaiseman lisäksi usein luonnoltaan ja maisemaltaan monimuotoiset laidunalueet.

Laiduneläimet tuovat maisemaan aivan erityistä lisäarvoa. Vastaavaa tapaa hoitaa maisemaa ja luontoa ei ole. Niittämällä ja raivaamalla saadaan kyllä maisemakuva säilymään melko samanlaisena, mutta silloin kokonaisuudesta jää puuttumaan esimerkiksi lantakasat ja -kuoriaiset sekä niitä seuraava linnusto. Laidunnuksen tuottamat luontoarvot ovat tutkitusti merkittäviä.

Laidunnus on osa kulttuuriperintöämme

Minulla on omassa työssäni etuoikeus olla mukana suunnittelemassa ja näkemässä, kun vanhoja laidunalueita ryhdytään jälleen laiduntamaan jopa vuosikymmenien tauon jälkeen. Karjanomistajille, jotka tätä työtä tekevät, nostan isosti hattua. Työ on kovaa, vaikka suuri yleisö näkeekin lopputuloksena hoidetun, kauniin maiseman, yleensä vielä auringonpaisteessa. Se kätkee taakseen usein lukemattomia työtunteja, myös ”yövuoroja”, jolloin karanneita eläimiä etsitään rantalepikoista tai naapurin puutarhasta.

Niin tai näin, joka kerta nähdessäni eläimiä laitumella, suupielet kääntyvät ylöspäin. Viime kesinä on onneksi tullut vastaan hieman enemmän uusia laidunalueita, ja niitä hylättyjä, käyttämättömiä aitoja näkyy ehkä hieman harvemmin.

Laidunnus on paitsi osa suomalaista karjataloutta, myös osa yhteistä kulttuuriperintöä. Jos haluat nähdä jatkossakin eläimiä laitumella, muistathan ostaa kesägrilliisi kotimaista lihaa. Monet lammas- ja lihakarjatilat myyvät lihaa suoramyyntinä, googlaa siis oman lähialueesi tarjonta! Omasta kokemuksesta voin sanoa, että suoraan tilalta ostettu liha on erityisen maukasta, ja hinta-laatusuhde on kohdillaan. Kotimaista suosimalla voit vaikuttaa myös suomalaiseen maisemaan!

Riikka Söyrinki
maisema-asiantuntija
Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Maisema mielessä on Maa- ja kotitalousnaisten MKN Maisemapalveluiden blogisarja, jossa kerrotaan Suomen kauneimmista ja arvokkaimmista maisema-alueista – meidän omista maisemistamme, niin työn kuin vapaa-ajan kautta. Blogi käsittelee myös Vihervuoden 2016 teemaa Minun maisemani - maalla ja kaupungissa.