Minimoi riskit – varaudu ennakolta!

2 min lukuaika

Uutinen

Maa- ja kotitalousnaisten varautumiskampanja havahduttaa pohtimaan tapoja varautua poikkeusoloihin ja vaativiin tilanteisiin elämässä.

Varautuminen scanstockphoto image 2579343

Mitä tarkoitetaan kotivaralla? Miten ruokaa valmistetaan tai vahinkoja minimoidaan, kun sähköt ovat poikki? Miten toimia, kun hanasta ei tule päiväkausiin vettä. Miten ja mistä saan lisätietoa?

Maa- ja kotitalousnaisten varautumiskampanjan tarkoituksena on havahduttaa miettimään ja päivittämään asioita, jotka etukäteen suunniteltuna helpottavat toimintaa poikkeusoloissa ja vähentävät lisävahinkoja. Varautuminen on myös valmistautumista ennakointia vaativiin tilanteisiin henkilökohtaisessa elämässä. Kampanja kestää vuoden 2016.

Varautuminen ja kotivara sopivat hyvin esimerkiksi piirikeskuksen toimihenkilön pitämäksi kokousesitelmäksi tai yhdistysten toiminnan ohjelmaksi. Yhdistyssivuilla on aiheesta esitys keskustelun pohjaksi. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä (SPEK) voi tilata Kotivara-esitettä. Se on maksuton, kun mainitsee järjestön.

Muonitustaidot ovat varautumistaitoja

Maa- ja kotitalousnaisilla on perinteisesti paljon muonitusosaamista. Varautumiskampanjan aikana yhdistykset voivat pohtia, miten jäsenet voivat omalla alueellaan olla apuna mahdollisessa häiriötilanteessa yhteistyössä viranomaisten kanssa. Muonitustaitoja voidaan kartuttaa kursseilla.

Paikalliset paloasemat pitävät marras-joulukuussa paloturvallisuusviikolla ”Päivä paloasemalla -tapahtumia”. Maa- ja kotitalousnaisten yhdistykset voisivat olla mukana tapahtumissa esillä muonitusosaamisellaan ja kertomassa, kuinka ruoanvalmistuksessa estetään tulipaloja. Käytännönläheinen toiminta kiinnostaa monia, ja muonitukset ovat oiva tilaisuus kysyä uusia toimijoita ja jäseniä yhdistyksiin.

Varautumisella riskien minimointiin ja hallintaan

Monet jäsenemme ovat myös ruoantuottajia tai yrittäjiä. Viime vuosina tuulien ja myrskyjen aiheuttamat sähkökatkot ovat lisääntyneet, ja varautumisasioita on jo jouduttu miettimään keskeytyksettömyyden kannalta. Hyvällä etukäteisvarautumisella voidaan vähentää vahinkoja.

Oikeanlaisella varautumisella, varustautumisella ja toiminnalla voidaan estää monia onnettomuuksia. Ensiapu- ja palontorjuntataidot ovat myös aina tarpeellisia varautumistaitoja.

Varautuminen voidaan nähdä laajemminkin, ja varautumisesta riittää juttua useampaankin tapahtumaan. Muun muassa tietoturvallisuus edellyttää varovaisuutta, joka on myös ennalta varautumista. Vuoden 2015 Koti ja maaseutu -lehden Varmuutta varautuen -sarjassa on käsitelty erilaisia varautumisteemoja.