Lempeän lumoava kaura

2 min lukuaika

Kaura on huikean trendikäs raaka-aine, joka sopii mainiosti niin pääruokiin, jälkiruokiin kuin leivontaankin.

Kaura on noussut suosioon sekä Suomessa että maailmalla, ja syystä. Monipuolinen ja miedon makuinen kaura taipuu moneen, perinteisistä puurohiutaleista ja -leseistä kaurarouheeseen, kasviproteiinivalmiste nyhtökauraan ja erilaisiin maitotuotteiden tapaan käytettäviin elintarvikkeisiin.
Kaura hellii terveyttä ja omatuntoa
Oulun maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Kaisa Myllykangas haluaa innostaa kauran käyttöön. ”Kauralla on mainioita terveysvaikutuksia. Se sisältää sekä liukenematonta että liukenevaa kuitua, joiden vaikutuksia on tutkittu paljon. Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto Efsa on hyväksynyt kauralle useampiakin terveysväitteitä”, Kaisa mainitsee.

Kaura on vastuullisen kuluttajan viisas valinta. ”Kasviperäisten tuotteiden käyttöä on hyvä lisätä. Lähiruualla on myös muita vaikutuksia. Kotimainen viljaketju työllistää, ja ympäristöasioiden sekä muiden vastuullisuuden osa-alueiden eteen tehdään paljon työtä”, Kaisa muistuttaa. ”Kauralla voi korvata esimerkiksi erilaisia riisituotteita, ja kaura päihittää riisin monin verroin hiili- tai vesijalanjälkivertailussa. Kokeile risoton sijaan kaurattoa!”
Kauramoottorilla aamusta iltaan

Perinteiset kaurahiutaleet ja -leseet ovat monikäyttöisiä. Kaurahiutalepuuro on klassikko, joka käynnistää aamun lempeästi. Mikäli puuroa sattuu jäämään, voi sen sujauttaa leipä- tai pannaritaikinaan. Hiutaleet ja leseet sopivat moneen muuhunkin: kauraleseet ovat nopea kuitulisä puuroon tai jugurtin päälle ja niillä voi korvata osan jauhoista leivonnassa. Hiutaleet taas toimivat vaikka lihapullissa korppujauhojen asemesta.
Kauran terveysvaikutuksia
- Kaura sisältää pääosin liukoista beetaglutaani -nimistä kuitua, joka auttaa hallitsemaan veren haitallista kolesterolia.
- Kauran kuitu tasaa verensokerin vaihtelua ruokailun jälkeen. Tämä on avuksi painonhallinnassa ja auttaa vireyttä säilymään pitkään.
- Kuitupitoiset kauratuotteet ovat hyväksi suoliston toiminnalle.
Tiesitkö?
Kauraa viljellään Suomessa koko maan alueella, eniten Etelä- ja Keski-Suomessa. Suomesta viedään n. 300 miljoonaa kiloa kauraa ulkomaille vuosittain, ja Suomi onkin Kanadan jälkeen maailman toiseksi suurin kauran viejä.
Kaisa vinkkaa:
”Vauvojen sormiruokailun klassikko on kaurahiutaleita ja banaania sisältävä Apinaeväs. Apinaevästä voi valmistaa monin eri tavoin, perusreseptissä muussataan yksi banaani ja sen joukkoon lisätään noin 1 desi kaurahiutaleita ja 1 rkl rypsiöljyä. Massasta muotoillaan pötkylöitä, joita paistetaan 200 asteessa noin 10 minuuttia. Perustaikinaa voi maustaa eri tavoin, esimerkiksi lisäämällä marjoja.”