Itä-Suomessa palkittiin Vuoden maisemateot 2020

2 min lukuaika

Vuoden maisemateko valittiin kuudennen kerran: vuoden teemana oli Niityn lumo.

Orilaidun Siilinjärven Otus-saaressa. Kuva: Hannu Ala-Korpi

Vuoden maisemateko valittiin nyt kuudennen kerran: vuoden teemana oli Niityn lumo. Maa- ja kotitalousnaisten järjestämässä kilpailussa myönnetään maakunnallisia Vuoden maisemateko -tunnustuksia, jotka kilpailevat valtakunnallisesta tunnustuksesta. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee kilpailua.

Tänä vuonna haluttiin kannustaa hoitamaan ja edistämään erilaisten niittyjen monimuotoisuutta. Kilpailuun saatiin runsaasti hyviä ehdokkaita, joista valittiin kunkin maakunnan Vuoden maisemateko. Lisäksi myönnettiin kunniamainintoja. Kiitos kaikille osallistujille ja muille lähiympäristön hoitajille!

POHJOIS-KARJALA

Pohjois-Karjalan maakunnallinen tunnustus myönnettiin Noljakan Koivuvaaran kedon ja niittyalueen määrätietoisesta hoidosta Maaseudun sivistysliiton Joensuun kulttuuriyhdistykselle ja Noljakan asukasyhdistykselle. Niittyä on hoidettu usean yhteisön voimin vuodesta 1993. Ympäristössä on toteutettu ja opetettu perinteisiä työtapoja, kuten viikateniittoa, heinäseivästystä, pistoaidan tekoa ja kiviaidan korjaamista. Perinnemaisemalla on ollut myönteinen vaikutus Noljakan kaupunginosan vetovoimaan sekä asukkaiden viihtyvyyteen.

Pohjois-Karjalassa myönnettiin maisemateoille myös kaksi kunniamainintaa: Liperin Salokylässä tienpientareella on tehty uhanalaisten niittykasvien pelastamiseksi vieraslaji lupiinin poistosta ympäristötaidetta. Kontiolahden kunnan niitty valtatien 6 varrella on nostettu esille uudella raikkaalla tavalla perinteitä unohtamatta perinteisiä työtapoja, kuten heinäseipäitä ja perinnekoneita.

POHJOIS-SAVO

Pohjois-Savon maakunnallinen tunnustus myönnettiin Pohjois-Savon Hevostaloussäätiölle, joka ylläpitää kolmea orilaidunta Siilinjärven Rahvon ja Otus-saarissa sekä Iisalmen Keljan kylällä. Osa laajoista perinnebiotooppialueista on avoimia tai puoliavoimia niittyjä. Kaikilla orilaitumilla on pitkät ja rikkaat perinteet. Näin laajamittainen orivarsojen yhteislaiduntoiminta on erityistä. Suurimmaksi osaksi hevoset ovat suomenhevosia.

Hyvölän metsäsäätiö luovutti voittajalle palkinnoksi raivaussahan ja tarvittavat lisävarusteet.

Voittajan lisäksi kunniamaininnan saivat Juhani Hyytiän ”Jurvan pihapiiri” Varkaudessa. Niitty on aikoinaan inventoitu maakunnallisesti arvokkaaksi. Toinen kunniamaininnan saanut kohde on Vehmersalmella, Miettilän kylällä. Pihaniitty ja monilajiseksi kehittynyt entinen pelto on Pekkaristen ja Worstereiden yhteisen, vuosia kestäneen niittotyön ansiota.

KAINUU

Kainuun Vuoden maisemateoksi valittiin Naapurinvaaran kyläyhdistyksen pitkäjänteinen työ Naapurinvaaran niittyjen ja perinnebiotooppien hoidon hyväksi. Naapurinvaara on valtakunnallisesti arvokas maisema-alue, jolla on monimuotoinen hyönteis- ja kasvilajisto. Hoidossa on yhdistetty luovasti monenlaista toimintaa ja yhteistyökumppaneita: talkoita niittyjen raivaamiseksi, ympäristösopimuksilla laiduntavia lampaita, hevosia ja Aberdeen Angus -karjaa, ja yhteistyötä vieraslajien torjumiseksi Sotkamon kunnan työllisyysohjelman ja Tenetin koulun oppilaiden kanssa.

Kainuussa myönnettiin maisemateoille kolme kunniamainintaa: Pirjo Heikkisen jo yli 30 vuotta hoidettu pihaniitty Kuhmon Nivankylässä on osoitus siitä, että pienelläkin alueella voi saada aikaan merkittäviä ympäristötekoja lähiluonnon hyväksi. Taiteilijaresidenssinä toimivan Mustarinda-talon monilajinen pihaniitty Hyrynsalmella tuo esiin yhteisöllisyyden mahdollisuudet niittyjen hoidossa. Taivaan Pankon niitty Paltamossa on kaunis pala kainuulaista vaaramaisemaa, jota maanomistajat hoitavat yhteistyössä.