Herkutellaan kekrinä kurpitsalla

2 min lukuaika

Ruokavinkit· Kekri

Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja, joista voi hyödyntää sekä kuoret että sisuksen.

Kuva: Kati Laszka

Talvikurpitsat ovat kekrikauden herkkuja, joista voi hyödyntää sekä kuoret että sisuksen.

Halloween-symbolina tunnetuksi tullut kurpitsalyhty on rantautunut meille Amerikasta. Kotoiseen kekrijuhlaankin siitä voi kehitellä näyttävän koristeen. Ja ovathan kurpitsat jo itsessäänkin hauskan piristäviä koristeita.

”Koristekurpitsat eivät ole syötäviä, mutta syötäviä kurpitsoja voi hyvin käyttää myös koristeina, MKN Länsi-Suomen ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä vinkkaa.

Kun syötävän jättikurpitsan on kovertanut lyhdyksi tai muuksi koristeeksi, kannattaa sisuksen hedelmäliha käyttää ruoanlaittoon. Kurpitsa taipuu moneksi herkuksi: hilloksi, keitoksi, suolaisiin tai makeisiin piirakoihin, kakkuihin tai vaikka tortillan täytteeksi. Henna Kyyrä suosittelee kokeilemaan sitä raastettuna esimerkiksi vohvelitaikinaan.

Kurpitsan sisällä olevia siemeniä ei niitäkään kannata heittää hukkaan. Ne voi paahtaa uunissa tai paistinpannulla ja käytä salaateissa, kakkujen tai leipien pinnalla tai naposteluun. Ennen paahtamista siemenet huuhdellaan ja niiden annetaan kuivahtaa hetki talouspaperin päällä.

Jättikurpitsa on talvikurpitsoista tunnetuin. Siitä perinteisesti koverretaan näyttävät halloween-lyhdyt. Jättikurpitsan maku on mieto, joten sen seuraan sopivat monet mausteet.

Myskikurpitsan hedelmäliha on kirkkaan oranssi ja maku aavistuksen pähkinäinen. Myskikurpitsa on makeampi kuin muut talvikurpitsat.

Hokkaidokurpitsa on yksi parhaimmista kurpitsoista ruoanvalmistuksessa. Sen hedelmäliha ei vetisty kypsennettäessä ja maku on herkullisen täyteläinen ja makeahko.

Spagettikurpitsan maku on mieto, mutta suosion syynä lienee sen hauska rakenne. Kypsennettynä hedelmäliha muuttuu nauhamaiseksi ja muistuttaa spagettia, mistä sen nimikin juontuu.