Maku
Makuaisti on yksi tapa tutustua ruokaan.
Kun ruokarytmi on säännöllinen, voi yhdellä aterialla syödä vähemmän – seuraavalla maistuukin sitten paremmin. Viisi ruokailua, aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala sopii useimmille. Näiden välillä ei napostella.
Jos ohittamaton nälkä iskee juuri ennen ateriaa, anna lapselle pilkottuja kasviksia naposteltavaksi. Vahinko ei ole suuri, vaikka itse ruoka jäisikin vähemmälle syömiselle.
Anna lasten osallistua ruokien suunnitteluun, ostosten tekemiseen ja ruuanvalmistukseen. Sopivia tehtäviä löytyy kaiken ikäisille. Avain ruokarohkeuteen löytyy yhdessä puuhaillen ja jutustellen. Ruokapuuhissa syntyy välillä sotkua, mutta se on merkki siitä, että lapset ja aikuiset ovat olleet ruokarohkeita.
Ruokaa kuvataan helposti muutamilla sanoilla; hyvänä tai pahana, pidän tai en pidä. Salapoliisityö kuitenkin paljastaa, että ruokamaailman kieli on rikasta. Siitä, mistä puhutaan, kiinnostutaan. Ruuilla ja ruoka-aineilla on nimiä, värejä, muotoja, alkuperä ja valmistustapa
Kasvisaarteen arvoitus -hankkeen tavoitteena on lisätä lasten kasvisten syöntiä. Hanke toteutetaan maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella.