Vietetään kaikkien aikojen kekri

Kekrijuhla Knehtilässä syksyllä 2016. Kuva Pyry-Pekka Kantonen

Suomi 100 -vuoden kunniaksi haluamme kannustaa koko Suomen mukaan viettämään maaseudun perinteistä sadonkorjuun juhlaa, kekriä.

Kekriä vietettiin ennen sadonkorjuun päätyttyä, yleensä pyhäinpäivän tienoilla lokakuun lopulla. Kekripidoissa pöydät notkuivat sadonkorjuun ja syysteurastuksen antimia. Juhlissa myös laulettiin, leikittiin, tanssittiin ja ennustettiin tulevaa. Kekristä voi koostaa omanlaisensa tapahtuman, mutta usein keskiössä on ruoka ja vuoden sato, yhteinen tekeminen ja juhliminen.

Juhlien lisäksi kekriä voidaan esitellä työnäytöksissä tai työpajoissa askarteluun, käsitöihin, maataloustöihin tai ruoanvalmistukseen liittyen. Rakennetaan kekripukki, ennustetaan tulevaa, lauletaan, leikitään ja tanssitaan.

Tilatkaa piirikeskuksilta kekrikurssi, jossa opetellaan perinteisten kekriruokien valmistusta!

Yhdessä

Koko Suomi 100 -vuoden teema on yhdessä. Juhlaa ei tarvitse järjestää yksin: MTK:n paikallisyhdistykset, kylätoimijat ja eläkeläisten yhdistykset ovat hyviä kumppaneita kekrijuhlan järjestämiseen. Myös paikallisia yrityksiä kannattaa kysyä mukaan järjestämään ja markkinoimaan tapahtumia.

Sadon kypsyttyä on oiva aika koota porukat yhteen ja  järjestää ohjelmallisia ruokajuhlia piristämään pimenevää syksyä.

Jaetaan Maistuvaa maaseutua ja kekrielämyksiä  myös niille, jotka eivät yhdistystoimintaan normaalisti osallistu. Kutsukaa erityisryhmiä,  maahanmuuttajia tai lähistön vastaanottokeskuksen väkeä mukaan valmistelemaan ja nauttimaan juhlista.

Päiväkotiryhmille ja koululaisille voidaan opettaa käytännön taitoja ja siirtää perinteitä kekritapahtumissa. Mikäpä motivoisi enemmän kuin leipomisen opettelun jälkeen saisi maistella itse rypytettyjä, herkullisia karjalanpiirakoita?

Kekriä voi viettää monella tapaa

  • Toritapahtuma: tuotteiden ja ruoan myyntiä, ohjelmaa, työpajoja
  • Kekrijuhlat: iltamatyyppinen, ruokaa ja ohjelmaa sisältävä juhla, jonne myydään lippuja
  • Viedään juhla päiväkotiin, kouluun, vanhustenkotiin tai vastaanottokeskukseen.

Tutustu julkaisuun: Ruokajuhlien ABC ja alla oleviin materiaaleihin kekrijuhlan järjestäminen (pp-esitys), tarinoita kekrijuhliin sekä  Talonpoikaissäätiön kekrisivustoon.

Ilmoita tapahtumastasi

Mikäli haluat tapahtumasi kampanjasivuille, lähetä siitä tieto info@maajakotitalousnaiset.fi. Kerro järjestäjät, tapahtuman luonne ja ilmoittajan yhteystiedot.


 

Jaa