Ruisleivän säilytys

Hapanleipä säilyy vehnä- ja sekaleipiä paremmin - monen mielestä maku vielä paranee säilytyksen aikana. Säilytä leipä kuivassa ja viileässä, ilmavaan paperipussiin pakattuna.

Näkkileipä ja hapankorput tulisi säilyttää kuivassa ja raikkaassa paikassa, valolta ja voimakkailta tuoksuilta suojattuna. Oikein säilytettynä näkkileipä säilyy jopa vuosia. Ajan myötä leivän maku heikkenee aromien haihtuessa ympäristöön.

Pakastaminen säilyttää leivän rakenteen, ravintoarvon ja ulkonäön lähes muuttumattomina. Säädä pakastin pakastusteholle, jos pakastat kerralla isomman erän. Liian hitaasti jäätynyt leipä kuivuu. Leipä on hyvä pakastaa tuoreena pakastamiseen tarkoitetuissa pusseissa. Pakastimessa se säilyy lähes tuoreen veroisena muutaman kuukauden. Leipä on hyvä pakastaa valmiiksi viipaloituna tai annospaloina.

Paahtaminen antaa leivälle herkullisen aromin ja rapean pinnan. Paahdettu ruisleipä tuoksuu ja maistuu vastaleivotulta. Vanhentunutta leipää voi tuoreuttaa hieman paahtamalla tai uunissa lämmittämällä. Mikrossa rapea kuori häviää ja sisus sitkistyy.

Viisaat neuvot

  • Jos leipäpussissa on kosteutta, ota leipä pois ja kuivaa pussin sisäpinta.
  • Jos leipälaatikkoon on päässyt hometta, pese se etikkavedellä.
  • Jos leikkaat lämmintä leipää, kuumenna veitsen terää hiukan. Hyvän leipäveitsen terä on ohut ja sahateräinen.

Lähde: Leipätiedotus ry

Jaa