Roskareippaillen ympäristö siistiksi Ukosta Impiin 4.4. - 11.6.2019

Kuva Anneli Arasola

Osallistukaa ja osallistakaa!

Keväällä lumien sulaessa tienvarsilta paljastuu monenlaista roskaa. Muovijäte ja juomatölkit voivat pahimmillaan säilyä luonnossa vuosikymmeniä tai jopa vuosisatoja ellei niitä kerätä pois.

Pelloille ja tienvarsille heitetyt juomatölkit ovat vaarallisia tuotantoeläinten, erityisesti lehmien terveydelle, koska ne menevät helposti rehuntekovaiheessa rehun joukkoon ja sitä kautta edelleen eläinten ruoansulatukseen.

Yhdistyksillämme on vuosien perinteet siivoustalkoiden järjestämisestä.  Nyt roskien keräämiseen tuo uutta tyyliä ns. plogging, joka on rantautunut meille Ruotsista. Ploggingissa yhdistyvät hölkkä (jogging) ja poiminta (plocka upp). Yhdistetään siis liikunta ja ympäristön siistiminen innostamalla kylien ja kuntien yhdistyksiä, työporukoita ja yksittäisiä ihmisiä Roskareippailuihin 4.4.−11.6.2019 Ukon ja Impin nimipäivien välisenä aikana. Pitkä aikaväli antaa väljyyttä osallistua kampanjaan oikealla hetkellä, koska kevät tulee eri aikoina eri puolella maata. Tuloksena saamme viihtyisämmän ja turvallismman ympäristön ja samalla omaa terveyttä edistävää liikuntaa.

 

Ilmoittakaa tapahtumistanne etukäteen ja kertokaa tuloksista

Paikallismedia on kiinnostunut myös tapahtumista ja saamme kyselyjä missä tapahtumia järjestetään.  Toivomme siis jo etukäteen tietoa tilaisuuksistanne tällä ilmoittautumislomakkeella.  Kutsukaa myös itse paikalle median edustajia.

Ilmoita toteutunut tapahtuma tällä lomakkeella. Tärkeintä on saada tieto toteuteuneesta tapahtumasta ja osallistujamäärästä, jotta voimme viestiä kuinka kampanjamme onnistui.  Perustietojen ilmoittaminen ei vie kauaa aikaa.

Halutessasi voi kertoa tapahtumastanne enemmänkin ja lisäksi kyselylomakkeella voit lähettää meille tapahtumastanne kuvia. Käytämme kuvia järjestön viestinnässä, joten kysykää kuvattavilta lupa julkaisuun ja kertokaa kuvaaja.

Käydään keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Maa- ja kotitalousnaisten  Facebookiin tulee kampanjasta päivityksiä. Lisätkää kommentteihin kuvia ja kertokaa omista Roskareippailuistanne. Muistakaa kysyä myös Facebookissa julkaistaviin kuviin kuvattavilta lupa julkaisuun ja kertokaa kuvaaja.
 

Ota yhteys paikallisen urakoitsijan edustajaan

Tienvarsien siivouksen lupa- ja turvaohjeiden tasosta on saatu hieman erilaista tietoa, mutta  puhelinkeskustelussa Väyläviraston työturvallisuuspäällikkö Risto Lappalaisen mukaan siivoustyötä jossa ei raha liiku, voi periaatteessa tehdä ilman joissakin ohjeissa mainittuja lupiakin, kun noudattaa ohjeita. Vetäjälle suositellaan Tieturva 1 -koulutusta, mutta se ei ole pakollinen. Turvaohjeistuksen voi myös antaa urakoitsijan edustaja. Turvaohjeet löytyvät myös tämän sivun alalaidassa olevana tiedostona. Tulostakaa ja käykää ne huolellisesti läpi.

Talkooporukan yhteyshenkilön kannattaa kuitenkin olla yhteydessä urakoitsijan tai aliurakoitsijan yhteyshenkilöön roskareippailun järjestämisestä ja kysyä jos urakoija antaisi turvaohjeet ja toimittaisi roskapussit pois keräyspaikoilta, kuten useimmat toimijat ovat jo luvanneet. Teiden hoidosta vastaa valtakunnassa eri alueilla viisi pääurakoitsijaa:
Destia Oy,
NCC,
Pahkakangas Oy,
Savon kuljetys Oy ja
YIT
Kartalta voi katsoa alueensa toimijan. Kartta eri alueiden pääurakoitsijoista löytyy tästä.
Alueiden yhteyshenkilöt löytyvät seuraavista linkeistä.
Destia Oy:n, NCC Suomi OY:n Pahkakangas Oy:n ja Savon Kuljetus OY:n yhteyshenkilöt löytyvät tästä.
Yhdistyssivuilta löytyy YIT:n yhteyshenkilöt.

 

Tervon malli Roskareippailuihin 

Pohjois-Savossa Tervon kunnassa on toteutettu monien vuosien aikana roskienkeruutalkoita,  ja  mukaan on saatu laajalti kunnan eri tahoja ja kuntalaisia. Kurkkaapa heidän vinkkinsä.

Kuvat Eila Suomalainen

YIT:n kanssa on sovittu 100 hyvää tekoa -kampanjasopimuksesta

Tämä toimintamalli koskee YIT:n hoitourakoiden alueella tapahtuvia Roskareippailuja. Tarkista kartasta YIT:n alueet.

  • YIT perehdyttää vastuuhenkilöt siivoustalkoissa (Roskareippailu) ja varustaa talkoisiin osallistujat pihdein, käsineinen ja liivein. Varusteet annetaan lainaan.
  • ”Vastineeksi” perehdytyksestä yms. pyydetään valokuvia Roskareippailusta. Kuvissa saa mielellään näkyä henkilöiden kasvot, jos siihen on heiltä suostumus. Esim. 5-10 kuvaa siivoustilanteesta/yleistä kuvaa. Jos lapsia on mukana, heistä ei mielellään kasvokuvia. Lisäksi toivotaan pientä juttua tapahtumasta. jutun voi kirjoittaa kokonaisin lausein tai ranskalaisilla viivoilla: Mitä, milloin ja missä tehtiin, mitkä fiilikset jäivät? Ohjeet kuvien ja jutun lähettämiseen löytyvät alempana olevasta yhteyshenkilölinkistä.
  • Kuvia ja juttu jaetaan YIT:n 100ht -sivulla ja sosiaalisen median kanavissa. Voit lukea lisää 100HT -kampanjasta.
  • Katso YIT:n yhteyshenkilöt tästä.
     

Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee Maa- ja kotitalousnaisten neuvontatyötä.

Kampanjaa tukemassa myös: 

             

Jaa

Ota yhteyttä

Palvelut