Siemennäkkileipä ja hernelevite
Siemennäkkileipä, hummusta muistuttava hernelevite ja lasi maitoa on mukava ilta- tai välipala.
Pellavansiemen sisältää paljon kuitua ja hyvää öljyä. Pellavansiemenet soveltuvat leivontaan, puuroon tai jogurtin lisukkeeksi. Siemenistä puristettu pellavaöljy on puolestaan parhaimmillaan sellaisenaan tai salaatinkastikkeessa.
Pellavansiemenissä ja -öljyssä on erityisen runsaasti alfalinoleenihappoa – eniten kaikista öljyistä ja siemenistä! Alfalinoleenihappo on omega-3-rasvahappo ja ihmiselle välttämätön rasvahappo, joka pitää saada ravinnosta.
Tutkimuksissa on havaittu, että alfalinoleenihappo auttaa alentamaan veren kolesterolipitoisuutta. Sillä on myös muita tehtäviä elimistössä. Päivän omega-3-rasvan tarpeen saa jo alle teelusikallisesta pellavaöljyä.
Pellavassa on myös toista välttämätöntä rasvahappoa, linolihappoa, joka on omega-6-rasva. Pellavassa on omega-3- ja omega-6-rasvaa ihanteellisessa suhteessa (4:1)
Lisäksi pellavansiemenistä ja rouheista kertyy
Öljypellava kasvaa Pohjolassa pelloilla ja sillä on vaatimattomana kasvina pieni hiilijalanjälki. Pellavansiemenet ja -rouheet ovat siten mainio, ekologinen vaihtoehto muualta tuoduille pähkinöille ja siemenille.
Lue lisää: www.pellava.fi
Teksti: Elisa Piesala
Aineisto on tuotettu MMM:n hankkeessa.