Muikku ja muut kalat kasvattavat järkeä

Kalaa kannattaa syödä useita kertoja viikossa, sillä niistä saa tärkeitä ravintoaineita sekä kasvuun että elimistön toimintaan.

Kalasta kertyy:

  • laadukkaita proteiineja
  • omega-3-rasvahappoja
  • D- ja B12-vitamiinia
  • kivennäisaineita.

Kalanrasva voitelee aivoja

Kalanrasvan sisältämät EPA- ja DHA-rasvahapot toimivat elimistön hyväksi monin tavoin:

  • EPA edistää sydämen ja verisuonten hyvinvointia sekä voi suojata allergioilta ja tulehdusreaktioilta.
  • DHA osallistuu hermoston kehitykseen ja toimintaan sekä ylläpitää näön tarkkuutta.

Ympäristön ystävälle maistuu kala

Luonnonkalan syöminen on ekoteko, sillä kalastaminen vähentää järvien rehevöitymistä.

Useimmat Pohjolan järvikalat kuuluvat lajeihin, joiden syömistä Maailman luonnonsäätiö WWF suosittelee. Suomessa kalan kulutus on lähes kaksinkertaistunut viime vuosikymmenien aikana, mutta luonnonkalaa syödään vähemmän kuin ennen. 1980-luvulla esimerkiksi silakkaa syötiin kymmenkertainen määrä nykyiseen verrattuna.

Kalan hyödyt päihittävät haitat

Käytettäviä kalalajeja kannattaa vaihdella. Muikku on keskirasvainen kala, joka sisältää paljon DHA-rasvahappoa. Muikku ei syö toisia kaloja, joten se ei myöskään kerää mahdollisia haitta-aineita ympäristöstä.

Petokaloja ja kalojen ympäristömyrkkyjä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, sillä kalojen hyvät ominaisuudet päihittävät haitat. On tutkittu kalastajia, jotka syövät enemmän kalaa kuin muu väestö ja saavat myös enemmän ympäristömyrkkyjä. Kuitenkin he elävät terveempinä ja heillä on 30 prosenttia pienempi sydäntautikuolleisuus kuin muulla väestöllä.

Kala on paras pikaruoka

Kalafileet kypsyvät pannulla muutamassa minuutissa, joten kala on todellista pikaruokaa. Kypsennyksen aikana voi vaikkapa höyryttää kukkakaalia ja porkkanaa kalan kaveriksi. Jos haluaa keittää perunoita, samassa ajassa kypsyy isompikin kala uunissa.

Kalamurekeseos valmistuu joutuisasti monitoimikoneella. Siitä voi pyöräyttää kalapullia tai paistaa pihvejä. Kone jauhaa myös mahdolliset ruodot, joten lastenkin on helppo syödä kalamurekeruokia.

Sano muikku

Monen mielestä muikku on parasta pannulla paistettuna. Muikut valmistuvat myös kätevästi uunissa rapeiksi ja maukkaiksi. Myös savumuikut ovat suosittuja, ja niitä saa säilykkeenäkin.

Friteerattuja muikkuja myydään toreilla suoraan pannulta ja niitä saa kaupan kalatiskeiltä valmiina. Ne ovat niin pieniä, että myös ruodot syödään. Pieniä neulamuikkuja myös marinoidaan ja nautitaan pitopöydän herkkuna. Muikun mäti luonnollisesti kruunaa hienonkin juhlapöydän. 

Lue lisää
www.prokala.fi
wwf.fi/kalaopas

Aineisto on tuotettu MMM:n tuella.


 

Jaa