Rapeat uunimuikut, puolukkamajoneesi ja kesäkaalisalaatti

Rapeiden muikkujen upea makupari on lempeän hapan puolukkamajoneesi.

Rapeat uunimuikut


4 annosta

600–700 g perattuja muikkuja (1 kg perkaamattomia)

100 g (noin 10 kpl) hapankorppuja
0,5 tl suolaa

0,5 tl rouhittua musta- tai valkopippuria

1 dl maitoa

1–2 rkl öljyä
 tai voi-kasviöljyseosta

  1. Jauha hapankorput hienoksi ja sekoita jauheeseen mausteet.
  2. 
Kasta kalat jauheeseen (kostuta ensin maidossa, jos jauhe ei muuten tartu kunnolla).

  3. Lado kalat vieri viereen uunipannulle leivinpaperille, joka on pyyhkäisty öljyllä.
  4. Tiputtele päälle öljyä ja paista 200 asteessa 15–20 minuuttia, kunnes saavat vähän väriä.

  5. Tarjoa muikut perunasoseen tai juuressoseen ja kasvisraasteiden kanssa. Makuun sopii myös puolukkamajoneesi.

Vinkki. Samalla tavoin voit valmistaa fileoidut silakat.

Puolukkamajoneesi

1 keltuainen
0,75 dl sokeritonta puolukkasurvosta (noin 1,5 dl puolukoita)
3–4 tl sokeria
veitsenkärjellinen suolaa
veitsenkärjellinen rouhittua pippuria
1 tl sinappia (ei makeaa)
1,5 dl rypsiöljyä

  1. Ota huoneenlämpöinen kananmuna ja erota siitä keltuainen kulhoon. Valkuaisen voit käyttää muussa ruuanlaitossa.
  2. Lisää survottu puolukka ja mausteet keltuaisen joukkoon, ja sekoita hyvin haarukkavatkaimella.
  3. Jatka sekoittamista ja ala tiputella huoneenlämpöistä öljyä sekaan.
  4. Lisää kaikki öljy vähitellen ja vatkaa koko ajan voimakkaasti, niin että saat kuohkean majoneesin.
  5. Tarjoa kalan kastikkeena, majoneesi säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Kesäkaalisalaatti

4 annosta

300 g uutta nuorta kaalia
1—2 nuorta porkkanaa
2–3 sipulinvartta
kourallinen ketunleipiä tai muutama oksa sitruunamelissaa
Kastike:
1 rkl valkoviinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus pippuria
1–2 tl sokeria tai hunajaa
3 rkl rypsiöljyä

  1. Puhdista kaali, kuori porkkanat, huuhtele ja pilko sipulinvarret.
  2. Leikkaa kaali terävällä veitsellä hienoksi silpuksi ja raasta porkkana sekä sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  3. Sekoita kaikki salaattiainekset kastikkeen kanssa, anna maustua hetki viileässä ja koristele (villi)yrteillä.

 

Aineisto on tuotettu MMM:n tuella.

 

Jaa