Punainen kalapata

Kalaruoat

Maukas tomaattia ja kalaa sisältävä pata

Padassa punaista kalapataa
Kuva: Kati Laszka

Punainen kalapata

Valmista gluteeniton ja maidoton kalapata talvella tölkkitomaateista ja kesällä tuoreista.

4 annosta

n. 600 g kuhafileitä tai muuta vaaleaa kalaa
0,5 tl suolaa
0,25 tl jauhettua valkopippuria
100–150 g salaattifenkolia
0,5–1 punainen tai vihreä mieto chilipaprika
(1 pieni keltainen paprika)
4–6 perunaa
1–2 sipulia
1–3 valkosipulinkynttä
2 rkl rypsiöljyä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
0,5 tl vastarouhittua pippuria
0,5 tl suolaa
0,5 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1–2 maustekurkkua
250 g tuoreita tai 400 g säilöttyjä kirsikkatomaatteja
0,5 sitruunan mehu
0,5–1 tl sokeria
1 dl silputtua tilliä tai persiljaa

Levitä kalafileet pöydälle ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Isot fileet voi paloitella pienemmiksi. Taita tai rullaa fileet.

Halkaise fenkoli ja huuhtele. Tillimäinen tupsu kannattaa säästää koristeeksi. Leikkaa suikaleiksi, käytä myös kovempi varsiosa. Viipaloi chili ja halkaise huuhdeltu paprika, poista siemenkota ja leikkaa suikaleiksi. Pese perunat, kuori ja leikkaa lohkoiksi. Kuori ja hienonna sipulit.

Kuumenna öljy padassa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää fenkoli, chili sekä perunat ja jatka kypsennystä pari minuuttia.

Kaada sekaan tomaattimurska. Huuhtele tölkki noin desilitralla vettä ja kaada pataan. Sekoita joukkoon mausteet ja paprikasuikaleet. Kypsennä kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää rullatut kalafileet ja jatka kypsennystä vielä 10 minuuttia.

Kuutioi tai suikaloi maustekurkut ja lisää pataan kirsikkatomaattien (säilötyt tomaatit lisätään liemineen), sitruunanmehun ja sokerin kanssa. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä noin 5 minuuttia. Tarkista kypsyys ja ripottele pinnalle tilli tai persilja.