Palsternakkaleipä

Kasvikset ovat hyviä höysteitä myös leivissä ja sämpylöissä

Palsternakkaleipä
Kuva: Kati Laszka

Palsternakkaleipä

2 leipää

1 palsternakka
3–4 valkosipulinkynttä
5 dl vettä
2 rkl hunajaa
50 g hiivaa
2 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
1 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa
2 tl suolaa
6 dl hiivaleipäjauhoja
6–8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
(Pinnalle n. 50 g palsternakkaa)

Kuori palsternakka ja valkosipulinkynnet. Raasta palsternakka hienoksi raasteeksi ja hienonna valkosipulit.

Liuota hunaja ja hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon palsternakka ja valkosipuli, oregano, suola sekä puolet rosmariinista. Alusta joukkoon jauhoja vähitellen ja lisää loppuvaiheessa öljy. Kun taikina on pehmeän napakkaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoilta, peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Kumoa kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Vaivaa hetki ja jaa kahtia. Muotoile palat pötköiksi ja kääräise pötköt löysiksi solmuiksi. Nosta pellille leivinpaperin päälle. Anna kohota noin 30 minuuttia.

Voitele leivät vedellä ja ripottele päälle loput rosmariinista. Halutessasi kuori palsternakkapala ja vuole siitä ohuita lastuja kuorimaveitsellä leipien päälle.

Paista leipiä uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes pohja ja pinta ovat saaneet väriä. Kypsä leipä kumisee, kun napautat rystysellä kevyesti pohjaa.