Vieraskasvilajit kuriin kyläympäristöissä

Kuva: Terttu Laitila

Hanke on päättynyt 31.12.2014

Vieraskasvilajit ovat usein näyttäviä, mutta valtaamalla elintilaa luontaisilta kasvilajeilta ne heikentävät luonnon monimuotoisuutta. Monimuotoisuudelle tuottaman haitan lisäksi jättiputki aiheuttaa ihmisille myös terveydellisiä haittoja, jotka voivat olla vakavia (mm. ihovauriot). Vieraslajien leviämisestä on tullut uhka, jota täytyy torjua. Onnistunut torjunta voi edellyttää koviakin keinoja, ja se vaatii tietoa lajeista ja torjuntamenetelmistä. 

ProAgria Pohjois-Savo / maa- ja kotitalousnaiset saivat toimintaryhmä Mansikka ry:n rahoittaman vuoden kestävän tiedonvälityshankkeen ”Vieraslajit kuriin kyläympäristöissä”. Hankkeen toiminta-alueena on Kuopion Karttula, Leppävirta, Rautalampi, Suonenjoki, Tervo, Vesanto ja Varkauden maaseutualueet. Kohderyhmänä ovat kaikki maaseudun asukkaat - mm. maatilalliset ja muut maaseutuyrittäjät.

Kyläilloissa ja kokouksissa sekä kesäaikana maastokäynneillä ja talkoissa kerrotaan vieraskasvilajien ominaisuuksista ja haittavaikutuksista luonnolle ja ihmisille. Kartoitettuja vieraslajiesiintymiä hävitetään yhdessä alueen asukkaiden kanssa kesällä 2014.  Tunnistettavia ja hävitettäviä kasvilajeja ovat pääasiassa jättiputki ja jättipalsami. Vieraslajien hävittämisessä ja torjunnassa avainasemassa ovat maaseudun asukkaat ja erityisesti maanomistajat.
 

Ota yhteyttä, niin sovitaan, milloin tulen kylänne kokouksiin ja tapahtumiin kertomaan vieraskasvilajeista ja niiden hävittämisestä. Ilmoita myös, jos tiedät kohteita, joissa kasvaa erityisesti jättipalsamia tai jättiputkea. Mietitään keinot kasvuston hävittämiseksi, ja toteutetaan yhdessä ensimmäiset käytännön hävitystalkoot.

Sinikka Jokela
maisemasuunnittelun asiantuntija
ProAgria Pohjois-Savo, MKN
0400 571 643
sinikka.jokela@maajakotitalousnaiset.fi


Jaa