Uudenmaan arvokkaat maisemat

2 min read

Maisemastaan maakunta tunnetaan.

Img 8200

Uudellamaalla on paljon arvokkaita maisemia, kuten reilu 200 valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä ja uudessa maisemainventoinnissa ehdolla olevat 13 valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Näiden lisäksi on vielä satoja maakunnallisesti merkittäviä kulttuuriympäristöjä.

Kuninkaantie muodostaa Uudellamaalla valtaväylän, minkä kautta pystyy helposti tutustumaan koko Uudenmaan maisemaan. Historiallinen Kuninkaantie kulkee kymmenen valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen läpi. Jokaisella maisema-alueella on selkeästi oma luonteensa ja erityispiirteensä. Kuninkaantien arvoa nämä kiinnostavat alueet nostavat huimasti. Maisema-alueiden ikivanhat vesireitit ja Kuninkaantie muodostavat kulkureittien mielenkiintoisia solmukohtia.

Uudenmaan monimuotoisen maiseman merkittäviä erityispiirteitä ovat Uudenmaan saaristorannikko, Itä-Uudenmaan jokilaaksot, Suomen vanhimmat teollisuusympäristöt Länsi-Uudellamaalla sekä läntisen Uudenmaan kauan viljely kulttuurimaisema.

Osa Uudenmaan arvokkaista maisema-alueista on hyvin tunnettuja, kuten Fagervikin ja Snappertunan kulttuurimaisemat, Porkkalan saaristo- ja viljelymaisema, Fiskarsin ja Pohjanpitäjänlahden kulttuurimaisemat, Helsingin edustan merimaisema ja Kymijokilaakson kulttuurimaisema. Näillä alueilla on vilkasta matkailutoimintaa tunnettujen ruukkien, linnoitusten, historiansa tai virkistysalueiden ansiosta.

Osa maisema-alueista on taas vuosisatoja viljeltyä aluetta ja matkailun osuus on niissä suotta pieni. Myös nämä alueet tarjoavat hienoja maisemakokemuksia ja voisi sanoa, että ovat vielä löytämättömiä aarteita. Uusimaa on kulttuurimaisemamatkaajan aarreaitta. Menitpä minne päin vain, on aina edessä kiinnostavaa ja erilaista kulttuuriympäristöä.

Uudellamaalla on siis valtavasti potentiaalia tuotteistaa maisemaa. Maiseman tuotteistus tarkoittaa, että maisemasta tehdään monella tapaa saavutettava ja tunnistettava. Lisäksi maisemaa kannattaa hyödyntää palveluissa ja markkinoinnissa muun muassa matkailu-, ruoka- ja hyvinvointiyrityksissä. Maisemastaan maakunta tunnetaan.

Auli Hirvonen

maisema-asiantuntija

Kylään maisemaan -hanke

Etelä-Suomen MKN maisemapalvelut

Uudenmaan liiton maisemaesite, johon tekstisisällön tuottivat Auli Hirvonen ja Katriina Koski / MKN maisemapalvelut 2016