Rantalomalle Mietoistenlahdelle

3 min read

Mynälahden pohjukassa sijaitsevalla Mietoistenlahdella on Varsinais-Suomen laajin aktiivisen hoidon piirissä oleva rantaniittykokonaisuus

Mkn artikkeli terhi ajosenpaa

Aurinko paistaa taivaan täydeltä, kun kävelen toukokuisena hellepäivänä Mietoistenlahden rantaan. Huomaan jo kaukaa, että ranta on mustanaan porukkaa ja parhaat auringonottopaikat veden ääreltä ovat varattuja. Se ei minua haittaa, sillä tiedän jo etukäteen, että täällä pääsy parhaille rannoille on tarkoitettukin vain kesäasukkaille.

Rannan porukka on Vapolan tilan Aberdeen Angus -karjaa. Se on viikkoa aiemmin tuotu kesälaitumille. Pienet vasikat ja muutama emolehmä ovat löytäneet kuivat makuupaikat rantaan ajautuneiden ruokovallien päältä. Muu lauma seisoskelee ja käyskentelee ympärillä leppoisasti. Ne eivät vaikuta olevan yhtään tietoisia siitä, miten tärkeä tehtävä niillä on viettää kesäänsä juuri täällä.

Rantaniityt lintujen suosiossa

Mynälahden pohjukassa sijaitsevalla Mietoistenlahdella on Varsinais-Suomen laajin aktiivisen hoidon piirissä oleva rantaniittykokonaisuus, yhteensä noin 150 ha.

Vielä 50 vuotta sitten rantaniityt ovat olleet nykyistäkin laajempia. Avoimet rannat ovat vuosikymmeniä houkutelleet suuret määrät vesi- ja rantalinnustoa pesimään alueelle tai levähtämään muuton aikana.

1970-luvulla rantalaidunnus loppui lähes kokonaan ja rantaniityt alkoivat ruovikoitumaan ja pensoittumaan. Umpeenkasvua kiihdytti lahdelle laskevien Laajoen ja Mynäjoen mukanaan tuoma ravinnekuorma. 1990-luvulla huomattiin, että alueen linnustollinen arvo menetetään, jos rantoja ei saada pidettyä avoimina.

Alkoi sinnikäs niittotyö silloisen maatalouden koeaseman ja vapaaehtoisten talkoolaisten voimin. Työ aloitettiin ensin käsipelillä ja pohjan kantavuuden parantuessa siirryttiin traktoreihin. Laidunnus käynnistyi pikkuhiljaa uudelleen ja erityisesti maatalouden ympäristösopimusten myötä se lähti selvään nousuun.

Laidunnuksella hoidetaan luontoa ja maisemaa

Aktiivinen hoitotyö on kantanut hedelmää. Linnuston laji- ja parimäärät ovat kasvaneet ja etenkin avoimien rantaniittyjen kahlaajat ovat runsastuneet huimasti. Mietoistenlahti on nykyään yksi maamme arvokkaimpia lintuvesiä ja se kuuluu Natura 2000 -verkostoon linnuston erityissuojelualueena.

Lahti on myös osa Mynälahden valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Sekä maiseman- että luonnonhoidon kannalta tavoite on sama: rantojen avoimuuden ylläpitäminen. Siinä laidunnus on tehokkain hoitokeino, mutta myös niitto on erinomainen vaihtoehto alueille, joihin karjaa ei riitä ja ranta sopii koneelliseen niittoon. Laidunnus rajoittaa jonkin verran alueen käyttöä virkistysalueena, mutta kävijät ymmärtävät hyvin karjan tärkeyden. Eläimet tuovat myös lisää nähtävää alueen kävijöille.

Rantaloma kiikarissa

Kesäasukkaat ovat ehtineet vaihtaa maisemaa, kun hetken kuluttua johdattelen samalle paikalle Silakkakarille 40 hengen ryhmän tutustumaan Mietoistenlahteen. Nytkään paikalla ei ole mitä tahansa porukkaa, vaan maaseutuohjelman seurantakomitean jäsenet tutustumassa ohjelman tuloksiin. Ryhmä hajaantuu hetkessä kallioille ja on silmin nähden tyytyväinen näkemäänsä. Keskustelussa vilahtelevat ympäristösopimukset, ruokolannoite, keltavästäräkki, sininen biotalous ja ekosysteemipalvelut. ”Tänne pitää lomalla tulla uudestaan”, toteaa joku.

Karjalla rantaloma on alkanut ja se kestää seuraavat neljä kuukautta. Jos et ihan niin pitkää lomaa pysty pitämään, niin toivottavasti edes jokusen päivän upeiden rantojemme äärellä. Tervetuloa Mietoistenlahdelle!

Terhi Ajosenpää
Maisemasuunnittelija
Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaiset

Maisema mielessä on Maa- ja kotitalousnaisten MKN Maisemapalveluiden blogisarja, jossa kerrotaan Suomen kauneimmista ja arvokkaimmista maisema-alueista – meidän omista maisemistamme, niin työn kuin vapaa-ajan kautta. Blogi käsittelee myös Vihervuoden 2016 teemaa Minun maisemani - maalla ja kaupungissa.