Terveiset ilmastokosteikolta!

2 min lukuaika

MKN 90 vuotta tiennäyttäjänä

Vuoden 2024 aikana Utajärvelle, Naamanjoen latvoille toteutettu vesienhallinnan esimerkkikohde on valmistunut.

Liejuojan kosteikko
Leijuojan pellon kosteikko on kaunis mosaiikkimainen alue. Kohteen tavoitteena on edistää vesienhoitoa, ilmastotavoitteita ja luonnon monimuotoisuutta. Kuva: Juha Siekkinen/Kosteikkomaailma.

Toukokuun alkupuolella saatiin terveisiä Utajärven kosteikkotyömaalta Vedet haltuun valuma-alueilla -hankkeen blogitekstin muodossa. Elokuun 2024 aikana työt Liejuojan pellon kosteikkotyömaalla jatkuivat ja valmistuivat. Elokuussa kosteikkokohteella tiivistettiin ja muotoiltiin penkereet loivareunaisiksi. Turvepitoinen maa oli kesän aikana kuivahtanut ja painunut kasaan, mikä mahdollisti patopenkereen viimeistelytyöt. Isotöisiä vaiheita olivat myös kiviverhoillun pohjapadon rakentaminen ja kulmaputken asentaminen. Maanomistajaa työllisti kiviaineksen hankkiminen ja kuljettaminen kohteeseen. Lisäksi tehtiin yleistä kaivuumassojen siirtoa, maisemointia ja viimeisteltiin vesialueiden monimuotoisuutta.

Kosteikkotyömaa
Kosteikkokohteen rakentaminen vaatii monenlaista osaamista. Hankkeen kustannuksiin kannattaa varata oma osuutensa myös työn ohjaukselle. Kuvassa Juha Siekkinen Kosteikkomaailmasta ja koneurakoitsija Antero Mustakangas. Kuva: Riina Rahkila.

Jännityksellä odotettiin suunnittelija Juha Siekkisen ja kaivinkoneyrittäjä Antero Mustakankaan kuvamateriaaleja kohteelta. Kohde toteutettiin ProAgria Oulun/Oulun Maa- ja kotitalousnaisten hallinnoiman Vedet haltuun valuma-alueilla -hankkeen toimesta. Kysyntä ja tarjonta kohtasivat, kun haettiin sopivaa turvepellon vettämiskohdetta yhdessä hankeyhteistyökumppani Valion ja Pohjolan Maidon kanssa. Aholan Maidon heikkotuottoiselta turvepellolta oli edellisen tukihaun yhteydessä siirretty tukioikeudet eri lohkoille, ja mietinnässä oli kosteikon perustaminen kyseiselle lohkolle. Ajatukset kosteikosta kulkeutuivat hankkeemme tietoon, ja kävimme reilu vuosi sitten elokuussa maastokäynnillä kohteessa, jolloin totesimme, että selvittelytyöt turvepellon vettämiselle voidaan aloittaa.

Vuosi kului, Teams-kokouksia pidettiin, vettä virtasi, asiantuntijoita kuultiin, maata siirtyi kaivinkoneen kauhassa, vesilinnut etsiskelivät levähdys- ja ruokailupaikkoja ja työmaan päätöskokous pidettiin 19.8.2024. Eli kosteikko valmistui aikataulussa ja suunnitelmien mukaan. Erityisesti tulevan vuoden 2025 aikana tarkastellaan vielä rakenteiden kestävyyttä ja ohjataan vesi kulkemaan lopullista reittiään kosteikolta kohti rantakanavaa. Muistelen, että Kuusamon Oivangin kosteikkohankkeen puuhamies Pekka Rasimus kertoi 2010-luvun alkupuolella, että kosteikon rakentamisessa hyötyy lentäjän ammatista: aina pitää olla ainakin yksi ylimääräinen vaihtoehto valmiiksi mietittynä ja ottaa se salamana käyttöön tarpeen vaatiessa. Näitä toisia vaihtoehtoja otettiin käyttöön myös Liejuojan pellon kosteikkoa rakennettaessa, mutta ei kuitenkaan moneen otteeseen. Hyvä vuoropuhelu työnohjauksen, maanomistajan ja koneurakoitsijan kanssa on tärkeä osa onnistunutta lopputulosta.

Utajärven kosteikko
Liejuojan pellon ilmastotavoitteinen kosteikko kiinnostaa laajasti eri asiantuntijoita ja viljelijöitä. Kuva vastavalmistuneelta kosteikolta Valion järjestämästä kutsuvierastilaisuudesta. Kuva: Ville Yrjänä.

Ja kuvamateriaaliakin kohteelta tuli: Liejuojan pellon kosteikko on tällä hetkellä kaunis, kasvipeitteinen ilmastokosteikko. Kohteen tavoitteena on edistää vesienhoitoa, ilmastotavoitteita ja luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi se monipuolistaa viljelymaisemaa. Toivottavasti heikkotuottoisille turvepelloille tehtyjen kosteikkojen vaikuttavuutta pystytään jatkossa tutkimaan. Meidän hankkeessamme mukana oleva kosteikko on nyt yksi esimerkki ilmastotavoitteisesta kosteikosta. Kiitos Aholan Maidon yrittäjille rohkeudesta lähteä mukaan! Selvitellään vielä kosteikkoalueen välittömässä läheisyydessä olevien pienempien kasvipeitteisten alueiden tukimahdollisuuksia ensi vuoden tukihaussa. Itse ilmastokosteikolle on tarkoitus hakea maatalouden ympäristösopimus kosteikon hoitoon liittyen.

P.S. Vedet haltuun valuma-alueilla -hanke järjestää Liejuojan pellon kosteikolle retkeilyn 9.10. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan retkipäivään!

Katso video Liejuojan pellon patopenkereen viimeistelytöistä: