KUTSU Teamsilla järjestettävään Maa- ja kotitalousnaisten perinnetyöpajaan 18.9.2024 kello 18 - 20.30
Maa- ja kotitalousnaisten yhdistykset ovat toiminnassaan olleet merkittäviä perinteiden, tietojen ja taitojen siirtäjiä seuraaville sukupolville. Tätä työtä teemme Impin päivää, kekriä, rättänää - perinneaarteet yhdessä keräten talteen elävän perinnön wikiluetteloon -hankkeessa. Hanketta rahoittaa Museovirasto ja Maaseudun Säätiö.
Impinpäivää, kekriä & rättänää -hanke
Hankkeessa nostetaan esiin maaseudun järjestöille merkittäviä aineettoman perinnön aiheita ja piirteitä eri puolilta Suomea. Ne voivat olla vanhoja perinteitä tai lähihistorian toimintaa, tapoja, tietoja ja taitoja, jotka koetaan tärkeäksi ja joita halutaan vaalia.
Kysely ja käsittelyyn otettavien perinteiden valinta
Hankkeen perusmateriaalia kartoitettiin avoimella kyselyllä alkuvuonna 2024. Aihealueina olivat ruokaperinteet; luonto ja ympäristö; juhlat ja tavat; tiedot, taidot, pelit, leikit ja hyvät käytännöt; kekriperinne; Impin päivän vietto sekä muu perinne. Kyselyyn tuli vastauksia 22 lähettäjältä tai lähettäjäryhmältä. Vastauksissa oli yli 150 ehdotusta. Ruokaperinteet olivat suosituin aihe. Maaliskuussa kutsuttu valintaraati valitsi kyselyn vastauksista työpajoihin käsiteltäväksi seuraavat aiheet:
1. Säilöntä
2. Kotimakkarat
3. Puurot ja vellit
4. Rieskaperinne
5. Mämmi
6. Talkkuna
7. Muonitus
8. Ompeluseurat ja muu maa- ja kotitalousnaisten yhdistystoiminta
9. Impin päivä
10. Kekri
Ilmoittaudu mukaan viimeiseen työpajaan, joka pidetään Teamsilla 18.9.2024 kello 18 - 20.30
Edellä esitettyjen aiheiden perinteitä on työstetty avoimissa
työpajoissa Seinäjoella, Oulussa, Hämeenlinnassa. Keskiviikkona 11.9. on viimeinen fyysinen työpaja Kuopiossa. Yhdessä olemme koonneet tietoa ja kokemuksia perinteistä sekä
miettineet perinteiden elvyttämistä ja niiden tuomista tähän päivään. Työpajoissa tuotettu tieto dokumentoidaan ja tiedot sekä kuvaus
prosessista viedään elävän perinnön wikiluetteloon. Työpajat ovat tarjonneet jo itsessään yhteisöllisen ja mielenkiintoisen tapahtuman meille
tärkeitä perinteitä yhdessä käsitellen.
Ellet päässyt eri paikkakunnilla järjestettyyn työpajaan, sinulla on mahdollistuus osallistua Teamsissa järjestettävään työpajaan keskiviikkona 18.9.2024 kello 18 - 20.30. Mikäsli asiat saadan käsiteltyä aiemmin, tilaisuus on lyhyempikestoinen.
Toivotamme työpajoihin asiasta kiinnostuneet mukaan käsittelemään
aiheita ja tuomaan esille perinteitä eri puolelta Suomea kirjattavaksi
ne Elävän perinnön wikiluetteloon.
Työpajoihin ovat kaikenikäiset tervetulleita! Toivomme, että nykyiset aktiivitoimijat voisivat kysellä myös iäkkäämpiä senioreita mukaan saman Teamsin äärelle.
ILMOITTAUDU TEAMSILLA JÄRJESTETTÄVÄÄN TYÖPAJAAN
Työpajatyöskentely
Tuotettavaan kertomukseen wikissä julkaistavaksi tulisi kustakin aiheesta sisältyä seuraavia tietoja. Älkää kuitenkaan säikähtäkö, että täytyisi kaikesta kaikkea tietää. Jokainen tuo sitä tietoa ja niistä aiheista, joista tietää ja tuo kortensa kekoon. Meidän tehtävä on koota kokonaisuus, joka julkaistaan Elävän perinnön wikissä.
- kuvaillaan perinnettä ja sen historiaa
- miten perinnettä harjoitetaan tänä päivänä?
- millä alueilla perinnettä harjoitetaan ja onko siitä erilaisia versioita eri puolilla maata?
- ketkä sitä harjoittavat?
- miten perinne nyt voi?
- miten sen perinnettä voidaan elvyttää?
Aiheissa on runsaasti ruoka-aiheita, joten ruokaohjeita myös tarvitaan, näitä voi toimittaa myös jälkikäteen, samoin kuin kätköistäsi mahdollisesti löytyviä kuvia.
Lopputulokset
Tulokset julkaistaan elävän perinnön wikiluettelossa. Työstetyistä
perinteistä ja niiden harjoittamisesta järjestetään kaikille avoimia
webinaareja syksyllä 2024. Hankkeesta ja tuloksista viestitään mm.
sosiaalisessa mediassa ja kannustetaan ihmisiä ja yhdistyksiä
toteuttamaan perinteitä.
Työpajakuvia Hämeenlinnasta, Oulusta, Seinäjoelta ja Hämeenlinnasta. Kuvat Helena Velin
Hanketta rahoittaa Museovirasto ja Maaseudun Säätiö.