Maistuva maaseutu -yritykset saivat tunnustusta

4 min lukuaika

Maa- ja kotitalousnaiset· MKN Ruokaneuvot

Maistuva maaseutu -yritysten tunnustuspalkinnolla nostetaan esille maaseudun upeita makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita.

Maistuvat maaseutuyritykset saivat tunnustuksensa Kädentaidot-messuilla Tampereella 15.11. Kuvassa oikealta vasemmalle Iloisen Pässin yrittäjät Terhi Torikka ja Niko Hälvä, Yrjölän Marjatilan Tommi Yrjölä ja Tiina Harrinkari, Virpin keittiön Virpi Petäjämäki (plakaatti käsissä) sekä Orastavan Auringon Irmeli Vinnikainen. Kuva: Outi Penttilä

Maistuva maaseutu -yritys

Maistuva maaseutu -yritysten tunnustuspalkintavalinnoilla Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset haluavat nostaa esille maaseudun upeita makuja, raaka-aineita, ruokayrityksiä ja ruoka-aarteita. Maistuva maaseutu -yritysten valitsemiseksi etsittiin Etelä-Suomen alueen maakunnista kuluttajilta ehdotuksia kylien ja kuntien maistuvimmista maaseutuyrityksistä, tuottajista, jalostajista, ruokapalveluyrityksistä, ja muista ruokaelämyksiä tarjoavista toimijoista. Etelä-Suomen maistuville maaseutu -yrityksille tunnustukset myönnettiin Kädentaidot-messuilla Tampereella.

Maistuva maaseutu -yrityksen valinnassa on painotettu mm. seuraavia tekijöitä:

  • Tuotteiden ja palvelujen maistuvuus, elämyksellisyys sekä innovatiivisuus.
  • Yrityksen halu kehittyä ja uudistua.
  • Yrityksen kyky verkostoitua ja tehdä yhteistyötä.
  • Yrityksen toiminnan vaikutukset maaseudun ja ympäröivän yhteisön elinvoimaisuudelle ja näkyvyydelle.
  • Yritys kiinnittää huomiota kestävään kehitykseen, ympäristöarvojen ja kiertotalouden mahdollisuuksiin

Ehdotuksia maistuvista maaseutuyrityksistä tuli alueittain useita, joista asiantuntijaraadit alueittain valitsivat palkitut yritykset. Voittajayrityksiä olivat valitsemassa Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgria Etelä-Suomen asiantuntijat.

Etelä-Karjalassa Iloisen Pässin Maalaispuoti Oy Parikkalasta

Iloisen Pässin Maalaispuoti on perustettu vuonna 2012 rakkaudesta lähellä tuotettuun, aitoon ja maistuvaan ruokaan sekä elävään maaseutuun. Tunnelmallinen Iloisen Pässin Maalaispuoti on rakennettu Koitsanlahden vanhaan kyläkaupparakennukseen Parikkalassa ja kuutostiellä ajaessa ei voi ohittaa pysähtymättä.

Maalaispuodista löytyy laaja valikoima lähialueen tuottajien tuotteita. Yrittäjinä toimivat Niko Hälvä ja Terhi Torikka. Useimmiten puodissa tapaa Nikon, jonka käsissä yrityksen erikoisuus biisoniburger on saanut alkunsa. Tuhdit biisoniburgeriannokset valmistetaan Parikkalan Uukuniemellä kasvaneesta biisonin lihasta. Iloinen Pässi on osannut valita oman lähiruokaerikoisuutensa, joka tunnetaan ympäri maakuntaa ja maakunnan ulkopuolellakin.

Lisätietoa: Iloisen Pässin Maalaispuoti Oy, Terhi Torikka ja Niko Hälvä p. 044 976 9950, terhi.torikka@gmail.com

www.iloinenpässi.fi

Hämeessä Orastava Aurinko Oy Forssasta

Orastava Aurinko tunnetaan Hämeessä ja laajemminkin porkkanasta ja yrittäjä Irmeli Vinnikainen tämän lisäksi positiivisesta ja aurinkoisesta olemuksestaan. Irmeli Vinnikainen on viljellyt porkkanaa Forssassa jo miltei 30 vuoden ajan. Vuonna 2012 perustamansa Orastava Aurinko -yrityksen nimissä hän on tehnyt samalla sinnikkäästi työtä sekä värikkäiden porkkanoiden että porkkanajalosteiden tunnettuuden lisäämiseksi.

Orastavalla Auringolla onkin valikoimassaan kaiken kaikkiaan yli 20 tuotetta, sekä tuoreita eri värisiä porkkanoita ja juuria että monenlaisia variaatioita porkkanahillosta. Orastavan Auringon tuotteita voi ostaa suoraan tilalta, elintarvikekaupoista sekä verkkokaupoista.

Lisätietoa: Orastava Aurinko Oy, Irmeli Vinnikainen, p. 040 544 4110 irmeli.vinnikainen@orastavaaurinko.fi,

 www.porkkanaa.fi

Kymenlaaksossa Virpin Keittiö Oy Iitistä

Virpin keittiö on iittiläinen pienyritys, joka tekee valmisruokaa lähiruokatoreille sekä lähimarketteihin. Yritys järjestää myös pitopalvelua juhliin ja erilaisiin tapahtumiin. Laadukkaita, paikallisia raaka-aineita ja luonnontuotteita hyödynnetään monipuolisesti niin pitopalvelussa kuin elintarvikkeiden jatkojalostuksessa. Luonnonyrttejä, marjoja, sieniä, riistaa ja lähikalaa käytetään laajalla skaalalla.

Uusia tuotteita kehitetään jatkuvasti asiakaslähtöisesti ja oman keittiön myymälässä on myynnissä kausituotteita, joita ei muualta löydy. Virpin keittiö toimii yhteistyössä useiden paikallisten toimijoiden kanssa ja yritys haluaa olla nykyaikainen, uudistuva ja innovatiivinen. Yrittäjä Virpi Petäjämäki on esillä itse omilla kasvoillaan ja työtä tehdään ilon kautta, hyvällä mielellä. Virpin työntekijän sanoin, ”kun työ ei tunnu työltä”.

Lisätietoa: Virpin keittiö Oy, Virpi Petäjämäki, 040-5448381, virpi@virpinkeittio.fi

 www.virpipetajamaki.fi

Pirkanmaalta Yrjölän marjatila Hämeenkyröstä

Hämeenkyrössä Maisematien upeassa kansallismaisemassa Yrjölän marjatila tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille. Yrjölän marjatilan yrittäjäpari Tiina Harrinkari ja Tommi Yrjölä ovat kehittäneet marja- ja vihannestilaa ja sen toimintaa 20 vuoden kuluessa yhdistäen tuotannon, ruoan ja maiseman esimerkillisesti ja työllistäen alueen nuoria.

Tilan maukkaat ja värikkäät marjat ja vihannekset maistuvat erinomaisille ja Puimasuulissa ostosten lomassa tai marjojen itsepoiminnan aikana voi nauttia kansallismaisemien avaruudesta. Tilamyymälässä myydään oman tilan tuotteiden lisäksi muita alueen tuottajien tuotteita ja yhteistyöstä tehdään alueen muiden toimijoiden kanssa. Yrjölän marjatilalla vierailuun kuuluu ehdottomasti tilan oman mansikkagelaton nauttiminen seuraten samalla marjatilan elämää.

Lisätietoa: Yrjölän marjatila, Tiina Harrinkari ja Tommi Yrjölä, p. 040 700 1597

 www.yrjolanmarjatila.fi

Uudeltamaalta Härmän Rati Järvenpäästä

Pohojalaisella hengellä varustettu ravintola, jonka isäntinä toimivat Juha Ollila, Janne Hietaluoma ja Henrik Hedberg. Ravintolana, hotellina ja juhlatilana toimii vanha koulurakennus Pohjanmaalta, joka on siirretty Tuusulanjärven perinnemaisemaan 2010-luvulla. Härmän Ratin ruokafilosofia perustuu lähiruokaan ja luomuun. Ruuat tehdään itse – ruokaa aidoimmillaan. Kiitosta on tullut jo useana vuotena, mistä osoituksena Luomu SM -voittajat useana vuotena peräkkäin.

Hyvä ruoka ja kaunis miljöö tekevät ruokahetkestä elämyksen Härmän Ratissa. Paikka sijaitsee lähellä kaupungin sykettä, mutta kuitenkin maaseutumaisella alueella. Kokonaisuus ja tarjonta on monipuolinen, höystettynä hivenellä perinteitä ja huumoria.

Nuori yritys ei ole jäänyt paikoilleen, vaan kehittää koko ajan uutta. Kuitenkin niin, että luomu- ja lähiruoka-ajattelua ei ole unohdettu. Tästä osoituksena tänä vuonna voitettu European Organic Food Innovation Award -kilpailu, johon yhteistyössä Gobbas Gård ja Härmän Rati osallistuivat. Luomuhärkäpapuvalmiste on kotimainen ja vegaaninen luomutuote, jota ammattilaiset voivat hyödyntää ruoanlaitossa monipuolisesti esimerkiksi soijan, tofun ja kerman sijaan.

LIsätietoa: Härmän Rati, Juha Ollila, Janne Hietaluoma ja Henrik Hedberg, p. 050 587 4541 info@harmanrati.fi,

www.harmanrati.fi

Onnittelemme maistuvia maaseutuyrityksiä!