Maa- ja kotitalousnaiset aitojen asioiden puolesta jo 80 vuotta

Tämä vuosi on Maa- ja kotitalousnaisten juhlavuosi. Maa- ja kotitalousnaisten Keskus sekä monet maakunnalliset piirikeskukset ja paikalliset yhdistykset täyttävät 80 vuotta. Kylissä toimintaa on ollut jo yli 100 vuotta.

Juhlavuoden tunnuslause on Maa- ja kotitalousnaiset - Aitojen asioiden puolesta, joka nivoutuu hyvin järjestön kolmivuotisen (2012–2014) ohjelmakauden neuvontateemaan Näe hyvä lähellä. Tällä teemalla halutaan korostaa:

  • Lähiruoan ja kotimaisen elintarvikeketjun arvostusta sekä kestävän kehityksen mukaisia ruokavalintoja. Lisäksi teemalla edistetään käytännön ruoanvalmistustaitojen ja alueellisen ruokaperinteen siirtymistä sukupolvelta toiselle.
  • Oman lähimaiseman arvojen tunnistamista sekä maiseman hyödyntämistä paikallisissa yrityksissä.
  • Monimuotoista maaseudun yritystoimintaa, joka tarjoaa hyviä tuotteita ja palveluja lähellä kuluttajaa.
  • Yhteisöllistä toimintaa lähellä maaseudun naisia. Hyödynnetään myös nykytekniikan tarjoamia mahdollisuuksia järjestön toimintaan osallistumisessa ja viestinnässä.

Monipuolista neuvontaa ja järjestötoimintaa

Ensimmäiset kotitalousneuvojat palkattiin jo 1900-luvun alussa. Vuosien saatossa neuvonta on monipuolistunut ja vastannut yhteiskunnan muutoksiin. Tänä päivänä Maa- ja kotitalousnaiset tarjoaa neuvontaa, asiantuntijapalveluja sekä koulutusta ruokaan, kotitalouteen, maaseudun maisemanhoitoon sekä maaseudun yritystoimintaan liittyen.

Maa- ja kotitalousnaiset on yksi Suomen suurimmista naisjärjestöistä lähes 55 000 jäsenen voimin. Paikallisyhdistykset, joita on liki 1 500, järjestää jäsenilleen muun muassa erilaisia kursseja, retkiä ja tapahtumia.

Juhlavuotta vietetään monin tavoin

Helmikuun alussa Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistykset viettivät Naisvoimaa-päivää. Huhtikuussa järjestettiin Helsingissä sidosryhmille suunnattu seminaari Järjestöt hyvinvoivan yhteiskunnan rakentajina. Syyskesällä jaamme auringonkukkia taajamien naisille maaseudun naisen tervehdyksen kera. Juhlavuosi huipentuu juhlakokoukseen ja järjestöväen juhlaan 16.11., jotka pidetään Tampereella.

Tutustu Maa- ja kotitalousnaisten historiaan.

Lisätietoja 

järjestöpäällikkö Helena Velin, Maa- ja kotitalousnaisten Keskus ry.
p. 040 527 1579, helena.velin (at) maajakotitalousnaiset.fi

Jaa