Lauantaina 11.6. vietetään Impin päivää ympäri Suomen

Impin päivä on Maa- ja kotitalousnaisten perinteinen kesätapahtuma.

Impimainos

Impin päivällä on pitkät perinteet

Ensimmäiset Impin päivän kuntotapahtumat järjestettiin vuonna 1997, kun eri puolella maata yhdistyksissä järjestettiin noin 170 kuntotempausta, joihin osallistui yhteensä tuhansia naisia.

Tapahtuman hauska nimi on voinut ollut yksi innoittaja jatkaa Impin päivän viettoa monissa yhdistyksissä omatoimisesti ideoiden. Tapahtumasta on muodostunut perinne monille yhdistyksille. Paikkakunnittain tapahtuma on useimmiten jalostunut erilaisiksi Impin suvikuntoilutapahtumiksi, kuten pyöräilyn lisäksi kävelyiksi, souduiksi tai muuten mukavaksi yhteisölliseksi yhdessä oloksi esimerkiksi saunoen.

Seinäjoen Impit

Tänä vuonna Impin päivä 11.6. osuu samaksi päiviksi kuin Suomen Kylät ry:n järjestämä Avoimet Kylät -päivä. Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistysten on toivottu järjestävän yhdessä entistä näyttävämpiä tapahtumia, jos kylässä toimii kumpikin yhdistys. Aiheet ovat olleet vapaat, omalle yhdistykselle sopivia toimintoja.

Nyt onkin tiedossa paljon kiinnostavia tapahtumia, niin yhdessä kyläyhdistysten kanssa kuin Maa- ja kotitalousnaisten omia Impin päivän tapahtumia. Avoimet kylät -sivulla on kartta, jossa näkyvät kaikki tapahtumat; sekä yhteiset että kyläyhdistysten omat tapahtumat.

Kartta näkyy täällä

Tapahtumia järjestetään ympäri Suomen

Lisätietoa löytyy paikallislehdistä tai omista yhdistyksistä ja heidän somekanavistaan. Alla esimerkkejä monipuolisista Impin päivän tapahtumista, joissa Maa- ja kotitalousnaiset ovat mukana.

Keski-Suomessa järjestetään mm seuraavat tapahtumat:

 • La 11.6. klo 12 Impinpäivän retki taiteilija Jouko Hackzellin Ateljeeseen Rahkolan kylälle, Rahkolantie 49, Saarijärvi.
  Pyöräillään Ateljeelle joko yhdessä, yksin tai kenen kanssa vain.
  Saarijärvi ja Saarijärven MKN, saarijarvenmkn@gmail.com
 • La 11.6 klo 13.00-15.00 Impin päivän pyöräily Riihikahvila Vanhalle laivurille, Häkkisen Maaseutuseura, Keuruu. FB-linkki täällä
 • Pe 17.6. klo 17-20 Ilon kesäilta Luotolan tilalla (Laihantie 8) Lannevedellä

Etelä-Savossa on mm tällaisia tapahtumia viikonlopun aikana:

 • Sulkavan kirkonkylän MKN Retki Kaipolan kylätalon kesätapahtumaan.
 • Lohikosken maa- ja kotitalousseura torikahvit Lohilahden torilla. Pieni aktiivinen kylä, jossa kahvilla voi käydä jopa 300 henkeä.
 • Hirvensalmen maa- ja kotitalousseura järjestää 12.6 18.00 kello maisemakävelyn Ripatinkosken maisemissa
 • Viljakansaaren maa- ja kotitalousseura viettää Impin päivää 14.6 urheilukentällä liikunnallisten pelien lomassa.
 • Pieksämäen seudun MKN kokoontuu pe 10.6 viettämään Impin päivää maastossa villiyrtteihin tutustuen.

Luovuutta ja ideointia Impin päivän tapahtumissa

Impin päivän konsepti on ollut vapaa ja se on usein liittynyt jollakin tavalla liikuntaan, luontoon tai kevyeen kuntoiluun.

Yhteinen puunhalaus järjestettiin vuonna 2014, kun Maa- ja kotitalousnaiset tekivät puunhalaamisen epävirallisen maailmanennätyksen. Järjestölle ilmoitettuja puunhalaajia oli 4127 yli 300 tapahtumassa. Puuta halaamalla haluttiin kiinnittää huomio metsän moniin arvoihin, kuten tuoda esille metsien taloudellinen merkitys Suomessa, sen monipuolinen virkistyskäyttö sekä metsä ruoan ja hyvinvoinnin lähteenä. Seuraavana vuonna istuttiin puita, ja vuonna 2016 hävitettiin vieraslajeja luonnosta.

Suomi 100 -vuonna 2017 Maa- ja kotitalousnaiset saunoivat joukolla. Samalla nautittiin luonnonantimista sekä villiyrttiherkkuina että ihanina hemmotteluhoitoina. Impin saunoja ilmoitettiin lähes sata. Varovaisestikin arvioiden Impin saunoissa saunoi yli 1000 saunojaa, luultavasti noin 1500.

Saunojat_impinpäivä

Vuonna 2019 Maa- ja kotitalousnaisten kevään ja alkukesän Roskareippailu-kampanjaan Roskareippailuun osallistui yli 600 henkilöä. Tietoja saatiin yli 40 tapahtumasta ja niissä siivottiin 350 km teiden varsia. Lisäksi roskia kerättiin mm. koulujen, kauppojen, huoltoasemien ja teollisuuslaitosten ympäristöistä. Monet yhdistykset järjestivät roskareippailun Impin päivän tapahtumana tai Impin päivänä kiitettiin aiemmin keväällä reippailuun osallistujia järjestämällä Impin päivänä mukava yhteinen ilta esimerkiksi saunoen.

Impinpäivä

Korona-aikana Impin päivää vietettiin ulkotapahtumissa ympäri Suomen. Nyt on mukavaa taas elvyttää tämä hieno perinne ja suunnitella myös ensi vuodelle kivoja tapahtumia.